Terve.fi

Nainen: näin rintasyöpäriskisi putoaa jopa lähes puolella

Nainen: näin rintasyöpäriskisi putoaa jopa lähes puolella
Tuoreen brittitutkimuksen mukaan kaksi päivää viikossa paastoavien naisten rintasyöpäriski voi pudota jopa 40 prosentilla. Etelä-Manchesterin yliopistollisen sairaalan tutkijaryhmä havaitsi, että kalorien saannin rajoittaminen parina päivänä viikossa lähes puolitti syöpää aiheuttavien hormonien määrän naisilla, jotka kuuluivat rintasyövän korkeaan riskiryhmään.
Julkaistu: 7.10.2010

Tutkimukseen osallistui yhteensä 100 ylipainoista naista, joista puolet rajoitti kalorien saantia 650 kilokaloriin kahtena päivänä viikossa ja loppuviikon he saivat syödä mitä halusivat, ja toinen puoli noudatti koko ajan niin sanottua välimeren ruokavaliota.

Kahtena päivänä viikossa kalorinsaantia rajoittaneet noudattivat seuraavanlaista ruokavaliota paastopäivinään:

• Aamupala: hedelmätee ja banaani, tai maitokahvi

• Välipala: kevyt-kokis, tai teetä ja luumu

• Lounas: porkkana-korianterikeitto ja lasillinen maitoa, tai salaatti, lasillinen maustettua hedelmäjuomaa ja lasillinen maitoa

• Välipala: lasillinen maustettua hedelmäjuomaa, tai kivennäisvettä ja satsuma-hedelmä

• Päivällinen: soijakastike ja inkivääriwok kahdella kasviksella ja lasillinen vettä, tai kasvis-curry kahdella kasviksella, maitolasi ja teekupillinen

• Illallinen: puoli litraa maitoa, tai lämmintä maitoa kanelilla ja makeutusaineella.

Puolen vuoden seuranta-ajan jälkeen molempien ryhmien naiset olivat pudottaneet painoaan keskimäärin hieman alle kuusi kilogrammaa, mutta erityisen hyödyllisiä olivat muutokset syöpään yhdistetyissä hormonipitoisuuksissa. Kahtena päivänä viikossa paastonneilla leptiinihormonipitoisuudet laskivat 40 prosentilla, kun välimeren ruokavaliota noudattaneilla pudotus oli 36 prosenttia. Molempien ryhmien naisilla myös insuliinitasot alenivat noin neljänneksellä ja tulehdusproteiinitkin 15 prosentilla.

Tutkimusta johtaneen tohtori Michelle Harvien mukaan kahden päivän paasto viikossa voi olla sellaisten naisten pelastus, jotka eivät halua rajoittaa syömisiään jatkuvasti.

Tutkimusprofessori Gillian Haddock, joka itse osallistui tutkimukseen, totesi havainneensa paastoamisen olevan helpompi vaihtoehto.

”Noudatin 650 kilokalorin dieettiä maanantaisin ja tiistaisin ja se toimi hyvin, sillä keskiviikkoon mennessä sain syödä normaalisti. Se todella sopi minulle”, Haddock totesi dieetistään.

Michelle Harvien johtama tutkimus julkaistiin tällä viikolla International Journal of Obesity –lehdessä.

Lue lisää

Kommentoi »