Treeni ja ravinto

Lihapainotteinen ruokavalio yhteydessä diabetesriskiin

25.12.2013 Terve.fi

Lähes 4 000 terveen naisen aineistossa prosessoidun sekä tavallisen punaisen lihan runsas syöminen liittyi suurempaan CRP-tulehdusmerkkiaineen pitoisuuteen, korkeaan paastoinsuliiniin ja korkeaan HbA1c:n eli sokerihemoglobiinin arvoon.

Nämä tulehdustiloihin ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymiseen viittaavat yhteydet heikkenivät huomattavasti, kun analyysissa huomioitiin ylipainoisuus. Riskitekijät myös korjaantuivat osallistujilla, jotka vaihtoivat osan punaisesta lihasta muihin proteiininlähteisiin kuten kanaan, pähkinöihin ja papuihin.

Tulokset eivät ole yllättäviä, sillä punaista lihaa paljon syövien tiedetään olevan tavallista alttiimpia aikuistyypin diabetekselle ja monille sydänoireille. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että lihapainotteinen ruokavalio voi lihavuuden välityksellä liittyä myös diabetesta lievempiin aineenvaihdunnan muutoksiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Lääkärikirja: Diabetes – oireet, diagnoosi ja hoito

Lihansyönti altistaa diabetekselle – riski pahenee, mitä enemmän lihaa syö

Päivittäinen lihansyönti diabetesriski

Lisää näyttöä teollisen lihan ja diabeteksen yhteydestä

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt