Sairaudet

Päivittäinen lihansyönti diabetesriski

Punaisen lihan ja etenkin prosessoitujen lihatuotteiden syöminen voi altistaa aikuistyypin diabeteksen kehittymiselle. Lue lisää.

12.8.2011 Terve.fi

Punaisen lihan ja etenkin prosessoitujen lihatuotteiden syöminen voi altistaa aikuistyypin diabeteksen kehittymiselle, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Aikaisemmissa tutkimuksissa terveysriskit on yhdistetty lähinnä prosessoituihin lihavalmisteisiin, kuten makkaroihin, leikkeleisiin ja pekoniin, mutta käsittelemätön punainen liha on yleensä saanut puhtaat paperit.

Tutkijat selittävät eron tekemänsä tutkimuksen suurella aineistolla, jonka ansiosta yhteydet tulevat paremmin esiin. Harvardilaiset analysoivat aineistoja kolmesta eri tutkimuksesta, joihin oli osallistunut 37 000 miestä sekä 80 000 ja 87 000 naista. Miehiä oli seurattu 20 vuotta ja naisia 28 ja 14 vuotta. Lisäksi tutkijat tekivät meta-analyysitutkimuksen, joka kattoi 442 000 osallistujaa, joista 28 000 sairastui tutkimusten aikana.

Analyysin aluksi tutkijat selvittivät osallistujien iän, painoindeksin, monet elintavat sekä ruokavalion, jotka kaikki voisivat vaikuttaa lihansyönnin ja diabeteksen yhteyteen. Näistä tekijöistä riippumatta lihansyönti liittyi suurentuneeseen riskiin sairastua aikuistyypin diabetekseen. Tutkijat laskivat, että päivittäinen sadan gramman annos punaista lihaa lisäsi diabetesriskiä lähes 20 prosenttia. Prosessoidut lihatuotteet olivat vielä suurempi riski. Diabetesriski kasvoi 50 prosenttia jokaista 50 gramman päiväannosta kohden. Havaintojensa perusteella tutkijat kehottavat ihmisiä välttämään prosessoitujen lihatuotteiden syömistä ja mielellään myös vähentämään prosessoimattoman punaisen lihan syömistä.

Lihan tilalle voi valita esimerkiksi kalaa, papuja, täysjyväviljoja ja pähkinöitä. Lihan korvaaminen näillä voi jopa pienentää diabetesriskiä, tutkijat kirjoittavat. Lihapainotteinen ruokavalio on yhdistetty myös sydän- ja verisuonitautien sekä mm. suolistosyöpien riskiin. Prosessoitujen lihojen haitoista osa selittyy todennäköisesti niiden suurella nitraatti- ja suolapitoisuudella. Myös ruoan valmistustavat vaikuttavat riskeihin. Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Kulutus on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2011

Lue lisää:

Aikuistyypin diabetes yleistyy vauhdilla

Punaisen lihan terveyshaitoista lisää tietoa

Miesten lihansyönti voi lisätä syöpäriskiä

Lihansyönnin vähentäminen pidentää elämää

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi