Paljon punaista lihaa, makkaroita, hampurilaisia ja muita lihajalosteita syövät saattavat sairastua muita todennäköisemmin eturauhassyöpään, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Lihapainotteinen ruokavalio on aiemmin yhdistetty myös suolisyöpiin ja mahdollisesti myös ruokatorvi-, maksa- ja keuhkosyöpiin.
Yli 175 000 yhdysvaltalaismiehen aineistossa eniten punaista lihaa syövien riski sairastua eturauhassyöpään oli 12 % suurempi kuin vähiten lihaa syövien. Yhteys oli vahvempi, kun analyysi keskittyi pitkälle edenneisiin kasvaimiin. Niiden riski oli noin 30 % suurempi eniten punaista lihaa tai lihatuotteita syövillä.
Tutkimus kesti yhdeksän vuotta ja sinä aikana 10 000 miestä sairastui eturauhassyöpään. Myös ravinnosta saatavan raudan ja nitraattien sekä mm. lihan paistamisessa syntyvän syöpää aiheuttavan bentspyreenin runsaus liittyivät eturauhassyöpiin.
Tutkijat pitävät mahdollisena, että nämä selittävät punaiseen lihaan ja lihajalosteisiin liittyvän syöpäriskin. Osa syöpäriskistä varmasti selittyy myös lihapainotteisen ruokavalion muilla piirteillä.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
Lähde: American Journal of Epidemiology 2009;170:1165-1177
Lue lisää:
Harvard-julkaisu: Lihaa ei kannata kuumentaa liikaa
Miesten eturauhastestejä tehdään turhaan