Paljon punaista lihaa ja lihajalosteita syövät näyttävät kuolevan aikaisemmin kuin lihaa kohtuullisemmin syövät, paljastaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta tutkijat laskevat että kymmenen vuoden seurannan aikana joka yhdeksäs miesten ja joka kuudes naisten kuolemista olisi voinut lykkääntyä, jos he olisivat vähentäneet lihansyöntiään. Runsaasti kanaa ja muuta vaaleaa lihaa syövien kuolleisuus oli puolestaan vähäisempää kuin niitä vähän syövien. Vaaleaa lihaa suosivat elävät usein terveellisemmin kuin punaiseen lihaan mieltyneet. Tutkimukseen osallistui yli puoli miljoonaa miestä ja naista, joista 71 000 kuoli kymmenvuotisen seurannan aikana. Eniten lihaa syövät popsivat keskimäärin 63 grammaa lihaa jokaista tuhatta kilokaloria kohden, vähiten syövät keskimäärin 10 grammaa. Tulokset voivat selittyä monellakin tapaa. Lihaa paistettaessa siihen muodostuu syöpää aiheuttavia ainesosia. Lihassa on myös paljon kovia rasvoja, jotka altistavat mm. sydäntautien riskitekijöille ja saattavat lisätä joidenkin syöpien riskiä. Tutkimusta kommentoiva Pohjois-Carolinan yliopiston tohtori Barry Popkin huomauttaa, ettei tämä tutkimus suinkaan ole ainoa, jossa runsas punaisen lihan syöminen on yhdistetty terveyshaittoihin. Hän ei suosittele lihasta luopumista, mutta kehottaa kaikkia terveydestään välittäviä syömään maltillisesti punaista lihaa ja lihajalosteita. Tulokset julkaisi Archives of Internal Medicine lehti Uutispalvelu Duodecim Lähde: Archives of Internal Medicine 2009;169:562-571 Copyright Duodecim 2009 Lisätietoja: Terapiaryhmä: Sydän ja verisuonitaudit – Poliklinikka.fi Terapiaryhmä: Syöpätaudit – Poliklinikka.fi