Treeni ja ravinto

Punaisen lihan terveyshaitoista lisää tietoa

Runsas punaisen lihan syöminen on yhdistetty mm. suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan. Lue lisää punaisesta lihasta.

8.6.2010 Terve.fi

Runsas punaisen lihan syöminen on yhdistetty mm. suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan, mutta tuoreen selvityksen perusteella tämä saattaa koskea vain makkaroita, pekonia ja muita prosessoituja lihatuotteita.

Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat uudelleen 20 lihatutkimusta ja havaitsivat sydän- ja verisuonitautien riskin suurenevan 42 % päivittäistä 50 gramman lihajalosteannosta kohden. Diabeteksen riski suureni noin viidenneksen.

Punaisen, prosessoimattoman lihan syöminen ei liittynyt kumpaankaan sairauteen.

Tutkimuksiin osallistui yhteensä 1,2 miljoonaa miestä ja naista kymmenestä eri maasta. Osallistujista 24 000 sairasti sydän- ja verisuonitautia, 2 300 aivohalvauksen ja 11 000 diabetesta. Lihan tai lihajalosteiden syöminen ei liittynyt aivohalvauksiin.

Mahdollisesti prosessoitujen lihatuotteiden suola ja nitriitit selittävät erot, tutkijat kirjoittavat Circulation-lehdessä. Luultavasti myös lihan kypsennystapa ja moni muu ruokavalioon liittyvä seikka vaikuttavat tuloksiin.

Lähde: Circulation 2010

Lue lisää:

Harvard-julkaisu: Lihaa ei kannata kuumentaa liikaa

Liha ja tupakka yhteydessä leukemiariskiin

Miesten lihansyönti voi lisätä syöpäriskiä

Niukasti suolaa ja lihaa ja paljon hedelmiä pitää munuaiskivet poissa

Lihansyönnin vähentäminen pidentää elämää

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt