Terve.fi

Kevyitä kasvisruokareseptejäKevyitä kasvisruokareseptejä

Oikein laadittu kasvisruoka pystyy täyttämään kaikki aikuisen ihmisen ravitsemukselliset tarpeet ja sen energiapitoisuus pitää nälän loitolla niin toimistotyöläiseltä kuin metsuriltakin.Tässä herkullisimmat kasvisruokareseptit.
Teksti Tuukka Niskanen

”Raavas suomalainen mies ei rehuja syö, sehän on kaninruokaa!” Tämän asenteen on moni nainenkin omaksunut, minkä seurauksena lautasella on vain lihasoosia ja perunoita. Persijakoristeen voisi syödä, mutta lopulta sekin päätyy lautasen reunalle.

Asenne on tarttunut myös nuoriin, sillä pojista ainoastaan vajaa neljännes ja tytöistä runsas kolmannes syö kasviksia päivittäin.

Onneksi muutos on jo havaittavissa, sillä yhä useampi pysähtyy täyttämään lautastaan salaattipöydälle ja kasvisruoan menekki työpaikka- ja opiskelijaruokaloissa on kasvussa.

Tosiasiassa oikein laadittu kasvisruoka pystyy täyttämään kaikki aikuisen ihmisen ravitsemukselliset tarpeet ja sen energiapitoisuus pitää nälän loitolla niin toimistotyöläiseltä kuin metsuriltakin.

Terveyttä kasviksista

Kasvisten käytön lisäämisellä on merkittävä kansanterveydellinen vaikutus, sillä ravinto on yksi tärkeä tekijä, millä ihminen voi vaikuttaa omaan terveyteensä.

Muuttamalla tavallista suomalaista sekaruokavaliota kasvispainotteisemmaksi voidaan vaikuttaa moniin yhteiskunnallisesti merkittäviin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja kohonneisiin kolesteroliarvoihin.

Erityisesti nuorten asenteiden muuttaminen on tärkeää, sillä nuorena opitut terveelliset ruokatottumukset heijastuvat myös aikuisuuteen ehkäisten monien sairauksien vaaraa.

Lisäksi kasvispainotteinen ruokavalio auttaa vähentämään ruoan rasvapitoisuutta ja siten energiansaantia, mistä on hyötyä erityisesti painonhallinnassa. Moni liikakilojensa kanssa tuskitteleva onkin saanut avun kasvisruokavaliosta.

Kokeile ennakkoluulottomasti kasvisruokaa, vaikkapa näiden yksinkertaisten reseptien avulla.

Linssikeitto (1 annos)

puoli desiä vihreitä linssejä pieni sipuli pieni porkkana desi tomaattimurskaa 2 desiä vettä mausteita (basilikaa, yrttisuolaa…) puolikas kasvisliemikuutio

Liota linssejä yön yli vedessä ja keitä ne sitten kattilassa melkein kypsiksi. Kuutioi porkkanat ja suikaloi sipulit. Paista niitä kevyesti toisen kattilan pohjalla ja lisää sitten mukaan tomaattimurska. Lisää vesi, linssit ja kasvisliemikuutio ja anna keiton kiehua noin 20 min. Lopuksi mausta keitto makusi mukaan yrteillä ja suolalla.

1 annos sisältää:

kcal 260 kJ 1087 Proteiinit 16 g Hiilihydraatit 40 g Rasvat 2 g

Pinaatti-fetapasta (1 annos)

desi makaronia (keittämättömänä mitattu) 50 g pinaattia puoli desiä fetajuustokuutioita pieni pala purjoa pieni sipuli valkosipulia 4 rkl ranskankermaa mustapippuria 1 tl öljyä paistamiseen

Laita pasta kiehumaan ja valmista tällä välin kastike. Kuullota purjo ja sipuli pannulla öljyssä. Lisää ranskankerma sekä pinaatti ja fetakuutiot. Lisää pannulle vielä valkosipuli ja mustapippuri. Kuumenna sen verran että fetakuutiot ovat lähes sulaneet. Valuta valmis pasta ja sekoita siihen kastike ja laita tarjoiluastiaan.

1 annos sisältää:

kcal 410 kJ 1715 Proteiinit 12 g Hiilihydraatit 41 g Rasvat 21 g

Porkkana-pinaattikeitto (1 annos)

3 porkkanaa 1 pieni sipuli 50 g pakastepinaattia puolikas kasvisliemikuutio 2 desiä vettä 1 rkl vehnäjauhoja 1 desi maitoa mausteita (pippureita, muskottia)

Kuori sipuli ja porkkanat, ota pinaatti pakkasesta lämpimään. Hienonna sipuli, kuutioi porkkanat ja keitä ne pehmeäksi kasvisliemessä. Lisää mukaan pinaatti ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Sekoita jauhot maitoon ja kaada suurus sosekeiton joukkoon. Hauduta vielä viitisen minuuttia. Mausta ja tarkista maku.

1 annos sisältää:

Kcal 190 kJ 794 Proteiinit 7 g Hiilihydraatit 32 g Rasvat 2 g

Julkaistu: 27.6.2012