Lymfooma on yleistermi ryhmälle pahanlaatuisia imukudoskasvaimia eli imukudossyöpiä. Imukudosta, johon kuuluvat esim. imusolmukkeet, sijaitsee ympäri elimistöä, joten sairaus voi saada alkunsa eri puolilta kehoa. Lymfoomien oireet, luonne ja hoidot vaihtelevat mutta parantumismahdollisuudet ovat keskimäärin hyvät. Lymfoomat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: non-Hodgkin lymfoomiin ja Hodgkinin tautiin (noin 12 % kaikista lymfoomatapauksista).

Hodgkinin tauti voidaan luokitella kudosopillisesti alatyyppeihin:

  • Nodulaarinen runsaslymfosyyttinen, jonka taudinkulku on yleensä varsin rauhallinen.
  • Klassinen Hodgkinin lymfooma, jossa vielä neljä alatyyppiä: sidekudoskyhmyinen muoto, joka on yleisin, sekasoluinen muoto, lymfosyyttivaltainen alatyyppi ja vähälymfosyyttinen alatyyppi, joista kaksi jälkimmäistä ovat harvinaisia.

Lähteet:

Elonen E. Lymfoomat, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Hodgkinin lymfooma, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 14808

Hei! Olen 24-v nainen. Olen epätoivoinen kaikenlaisten eri vaivojen kanssa. Minulla todettiin 2-v sitten Hodgkinin tauti.Sain lääkityksenä sytostaatteja puolen vuoden ajan ja sädehoitoa noin 25 kertaa. Tauti kuitenkin uusi jo sädehoidon aikaan ja minulle tehtiin kantasolusiirto. Hoito oli rankka ja sen jälkeen olen kärsinyt kaikenlaisista infektioista ja epämääräisitä tuntemuksista. Minulla on koko ajan jotenkin pökkyräinen ja epätodellinen olo. Olotilaani on vaikea kuvailla, sitä on kestänyt muutaman viikon. Kun esim. kävelen tai käännän päätä, menee ikään kuin sähköisiä impulsseja päästä alavartaloon ja sormenpäihin. Impulssit menevät nopeasti, sekunnin murto-osassa. Kävelykin on hankalaa kun koko ajan on hatara olo ja näita impulsseja menee jatkuvasti. Päätä minulla on särkenyt yli kuukauden jatkuvasti. Hartiat ovat melko jumissa, niissä on ollut kipeyttä jo lapsesta saakka ja tuntuu että sädehoidot pahensivat niiden tilaa. Niskani vasemmalta puolen kuuluu usein kuin “hiekan ritinää” ja kärsin ajoittain asentohuimauksesta. Sädehoitojen jälkeen minulle tuli näitä “impulsseja” kävelylenkin jälkeen jalkoihin kun käänsin päätäni alas. Kysyin lääkäriltä, hän sanoi sädehoidon aiheuttavan sen. Äitini on hieronut hartioitani nyt muutaman päivän. Tuntuu että impulssit ovat vain pahentuneet. Uskaltaako niitä edes hieroa? Sain myös kuukausi sitten jonkinlaisia heikkouskohtauksia ja heräilin öisinkin sekavana. Epäilin itse niiden olevan paniikkihäiriöitä koska veriarvot olivat kunnossa ja olen aiemmin kärsinyt niistä vähän aikaa n. 5 v. sitten. Puhuin lääkärille ja söin Seroxat-lääkitystä kuukauden jonka lopetin yli viikko sitten sivuoireiden takia. Muutenkaan en kokenut saavani siitä apua. En usko että vaivani on täysin psyykkinen vaikka olen kärsinyt ahdistuksesta. Minulla on myös oksettava olo ja lievää lämpöä. Viimeksi kun kävin lääkärissä, maksa-arvoni olivat kohonneet,muistaakseni ne olivat 66 (alat.!?).Lääkäri epäili että siellä voisi olla jokin virus. Pelkään että syöpäni on uusiutunut ja minulla on aivokasvain. Viittaavatko oireeni aivokasvaimeen?Olen aika solmussa näiden kaikkien ikävien juttujen kanssa ja toivoisin että pääsisin pian näistä eroon ja saisin elää normaalia elämää! Kiitos!