Terve.fi

Useat syövät yleisempiä immuunipuutospotilailla

Useat syövät yleisempiä immuunipuutospotilailla
Immuunipuutoksesta kärsivillä on lisääntynyt riski sairastua useisiin eri syöpiin, ilmenee meta-analyysista.
20.7.2007

Katsauksessa analysoitiin yhteensä 400 000 HIV/AIDS -potilaan ja 30 000:n immuunipuolustusta heikentävää hylkimisenestolääkitystä käyttävän elinsiirtopotilaan riskiä sairastua eri syöpiin. Tutkijat havaitsivat, että immuunipuutoksesta kärsivillä oli normaaliväestöön verrattuna selvästi suurentunut sairastumisriski 20 syövän kohdalla.

Riski oli selvin infektioihin liittyvien syöpien kuten maksasyövän (hepatiittivirukset), mahasyövän (helikobakteeri), Hodgkinin ja non-Hodgkin-lymfooman (Epstein-Barr virus) ja peräaukko-sukupuolielinten syöpien (ihmisen papilloomavirus) kohdalla. Immuunikato ei kuitenkaan lisännyt yleisimpien epiteelisyöpien kuten paksusuolen-, rinta- ja eturauhassyövän vaaraa. Yllättävää oli, että niin elinsiirto- kuin HIV/AIDS -potilailla havaittiin suurentunut keuhkosyöpävaara.

Tutkijoiden mukaan syöpäriskien samankaltaisuus näiden kahden potilasryhmän välillä antaa viitteitä siitä, että juuri immuunipuolustuksen heikentyminen selittää havaitun syöpäriskin kasvun. Jos immuunikato on todellakin yhteydessä näin laajalla skaalalla lisääntyneeseen syöpäriskiin, tulee syövästä luultavasti tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpi HIV/AIDS -potilaiden sairastavuuden aiheuttaja, pohtivat tutkijat.

Kommentoi »