Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 14808

Neurologian professori, vastaava ylilääkäri

Risto O. Roine
10.8.2002

Kysymys:

Hei! Olen 24-v nainen. Olen epätoivoinen kaikenlaisten eri vaivojen kanssa. Minulla todettiin 2-v sitten Hodgkinin tauti.Sain lääkityksenä sytostaatteja puolen vuoden ajan ja sädehoitoa noin 25 kertaa. Tauti kuitenkin uusi jo sädehoidon aikaan ja minulle tehtiin kantasolusiirto. Hoito oli rankka ja sen jälkeen olen kärsinyt kaikenlaisista infektioista ja epämääräisitä tuntemuksista. Minulla on koko ajan jotenkin pökkyräinen ja epätodellinen olo. Olotilaani on vaikea kuvailla, sitä on kestänyt muutaman viikon. Kun esim. kävelen tai käännän päätä, menee ikään kuin sähköisiä impulsseja päästä alavartaloon ja sormenpäihin. Impulssit menevät nopeasti, sekunnin murto-osassa. Kävelykin on hankalaa kun koko ajan on hatara olo ja näita impulsseja menee jatkuvasti. Päätä minulla on särkenyt yli kuukauden jatkuvasti. Hartiat ovat melko jumissa, niissä on ollut kipeyttä jo lapsesta saakka ja tuntuu että sädehoidot pahensivat niiden tilaa. Niskani vasemmalta puolen kuuluu usein kuin “hiekan ritinää” ja kärsin ajoittain asentohuimauksesta. Sädehoitojen jälkeen minulle tuli näitä “impulsseja” kävelylenkin jälkeen jalkoihin kun käänsin päätäni alas. Kysyin lääkäriltä, hän sanoi sädehoidon aiheuttavan sen. Äitini on hieronut hartioitani nyt muutaman päivän. Tuntuu että impulssit ovat vain pahentuneet. Uskaltaako niitä edes hieroa? Sain myös kuukausi sitten jonkinlaisia heikkouskohtauksia ja heräilin öisinkin sekavana. Epäilin itse niiden olevan paniikkihäiriöitä koska veriarvot olivat kunnossa ja olen aiemmin kärsinyt niistä vähän aikaa n. 5 v. sitten. Puhuin lääkärille ja söin Seroxat-lääkitystä kuukauden jonka lopetin yli viikko sitten sivuoireiden takia. Muutenkaan en kokenut saavani siitä apua. En usko että vaivani on täysin psyykkinen vaikka olen kärsinyt ahdistuksesta. Minulla on myös oksettava olo ja lievää lämpöä. Viimeksi kun kävin lääkärissä, maksa-arvoni olivat kohonneet,muistaakseni ne olivat 66 (alat.!?).Lääkäri epäili että siellä voisi olla jokin virus. Pelkään että syöpäni on uusiutunut ja minulla on aivokasvain. Viittaavatko oireeni aivokasvaimeen?Olen aika solmussa näiden kaikkien ikävien juttujen kanssa ja toivoisin että pääsisin pian näistä eroon ja saisin elää normaalia elämää! Kiitos!

Vastaus:

Ensiksi on todettava että en voi ottaa Hodgkinin taudin tyyppiin, levinneisyyteen ja hoitoon näiden tietojen valossa, lisäksi tämä tauti kuuluu muiden erikoisalojen hoitoon. Kuvaamasi neurologinen oire eli niskan taivutukseen liittyvä säteily on niin sanottu Lhermitten oire, joka yleensä johtuu selkäytimen ärsytyksestä joko puristustilan tai tautiprosessin johdosta. Se lienee mahdollinen myös sädehoidon komplikaationa, joskaan en muista tällaista tavanneeni. Asia olisi mahdollista selvittää kaularangan alueen magneettitutkimuksella. Aivokasvaimeen oire ei ensisijaisesti viittaa, mutta ehkä magneettitutkimus kannattaisi suorittaa myös aivojen alueelta. Parasta lienee keskustella oireesta, sen diagnostiikasta ja hoidosta vielä hoitovastuussa olevan poliklinikan erikoislääkärin kanssa. Hoito riippuu ymmärtääkseni lähinnä magneettilöydöksestä. Mikäli kyseessä on sädevaurio keskushermoston tai hartiahermopunoksen alueella, magneettitutkimus jää normaaliksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.