Sairaudet

Syövästä selvitään tuplasti aiempaa paremmin

4.8.2010 Terve.fi

Non-Hodgkinin lymfoomaan, rinta-, paksusuolen tai munasarjan syöpään sairastuneet ovat nykyisin kaksi kertaa todennäköisemmin elossa vielä kymmenen vuoden päästä diagnoosista verrattuna 70-luvulla sairastuneisiin.

Britannian syöpätutkijoiden julkaiseman selvityksen mukaan rintasyöpään sairastuneiden naisten todennäköisyys olla elossa vielä kymmenen vuoden päästä diagnoosista on noussut 70-luvun alkupuolen 38 prosentista nykypäivän 77 prosenttiin. Myös useiden muiden syöpien kohdalla kehitys on ollut samansuuntainen.

40 vuoden aikana munasarjasyövän eloonjäämisennuste on noussut 18 prosentista 35 prosenttiin ja non-Hodgkinin lymfooman 22 prosentista 51 prosenttiin. Leukemiapotilaiden eloonjäämisennuste on nelinkertaistunut 70-luvulta.

Tutkijoiden mukaan lukuja ovat parantaneet useat tekijät kuten varhainen diagnosointi, leikkausten, sädehoidon ja lääkehoitojen kehittyminen sekä hoitojen räätälöiminen.

Kaikkien syöpien kohdalla kehitys ei ole ollut toivottavaa, sillä esimerkiksi keuhko- ja haimasyöpien eloonjäämisluvut ovat parantuneet hyvin vähän. Keuhkosyöpäpotilaista ainoastaan 5,3 prosenttia on nykyään elossa 10 vuoden kuluttua diagnoosista verrattuna 70-luvun 3,2 prosenttiin. Vastaavasti haimasyövän ennuste on parantunut 1,9 prosentista vaivaiseen 2,8 prosenttiin.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: BMJ 2010

Copyright Duodecim 2010

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi