Non-Hodgkinin lymfoomaan, rinta-, paksusuolen tai munasarjan syöpään sairastuneet ovat nykyisin kaksi kertaa todennäköisemmin elossa vielä kymmenen vuoden päästä diagnoosista verrattuna 70-luvulla sairastuneisiin.
Britannian syöpätutkijoiden julkaiseman selvityksen mukaan rintasyöpään sairastuneiden naisten todennäköisyys olla elossa vielä kymmenen vuoden päästä diagnoosista on noussut 70-luvun alkupuolen 38 prosentista nykypäivän 77 prosenttiin. Myös useiden muiden syöpien kohdalla kehitys on ollut samansuuntainen.
40 vuoden aikana munasarjasyövän eloonjäämisennuste on noussut 18 prosentista 35 prosenttiin ja non-Hodgkinin lymfooman 22 prosentista 51 prosenttiin. Leukemiapotilaiden eloonjäämisennuste on nelinkertaistunut 70-luvulta.
Tutkijoiden mukaan lukuja ovat parantaneet useat tekijät kuten varhainen diagnosointi, leikkausten, sädehoidon ja lääkehoitojen kehittyminen sekä hoitojen räätälöiminen.
Kaikkien syöpien kohdalla kehitys ei ole ollut toivottavaa, sillä esimerkiksi keuhko- ja haimasyöpien eloonjäämisluvut ovat parantuneet hyvin vähän. Keuhkosyöpäpotilaista ainoastaan 5,3 prosenttia on nykyään elossa 10 vuoden kuluttua diagnoosista verrattuna 70-luvun 3,2 prosenttiin. Vastaavasti haimasyövän ennuste on parantunut 1,9 prosentista vaivaiseen 2,8 prosenttiin.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: BMJ 2010
Copyright Duodecim 2010