Sairaudet

Rituksimabi saattaa tehota kortikosteroidihoitoon reagoimattomaan käänteishyljintään

Rituksimabi on kimeerinen hiiren/ihmisen monoklonaalinen vasta-aine, joka vaikuttaa B-soluihin. Rituksimabia käytetään mm. lymfoomien hoidossa.

28.6.2006 Terve.fi

Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty rituksimabin tehoa potilailla, jotka kärsivät vaikeasta käänteishyljinnästä, joka ei ollut reagoinut kortikosteroidihoitoon tai vähintään yhteen muuhun immunosuppressioyritykseen. Tutkimukseen osallistui 21 potilasta, jotka saivat rituksimabia.

Rituksimabi osoittautui hyvin siedetyksi. Haittavaikutuksina ilmeni vain infektioita, mikä olikin odotettua. Potilaista 70 % reagoi rituksimabiin, heistä kaksi täysin. Kahdella kolmasosalla potilaista prednisoniannosta voitiin pienentää vähintään puoleen alkuperäisestä. Rituksimabista hyötyivät vain ne potilaat, joiden käänteishyljintä oli ilmennyt iholla, tai tuki- ja liikuntaelimistössä. Käänteishyljinnän ilmeneminen iholla oli vähentynyt merkittävästi vuoden kohdalla. Myös tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvä kipu- ja väsymysoireilu oli vähentynyt merkittävästi. Silmissä ja limakalvoilla ilmenneet käänteishyljintäoireet eivät lievittyneet. Näyttää siltä, että spesifinen B-soluihin kohdistuva hoito rituksimabilla saattaa hyödyttää potilaita, jotka eivät reagoi kortikosteroidihoitoon.

Lähde: Blood 2006, published online 21.3.2006

Hodgkinin tauti

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi