Hyvinvointi

Mies, yötyö lisää syöpäriskiäsi

20.11.2012 Terve.fi

Periaatteessa yötyö saattaisi lisätä syöpäriskiä esimerkiksi häiritsemällä unirytmiä tai yöhormoni melatoniinin eritystä. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että yötyötä ja vuorotyötä tekevät ovat alttiita muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat vuosina 1979–1985 kerättyyn aineistoon, joka koostui 3 100 syöpään sairastuneen miehen ja 510 terveen verrokin työhistorioista ja terveystiedoista.

Kun yötyötä tekeviä verrattiin vain päivävuoroissa työskenteleviin, heidän riskinsä sairastua keuhkosyöpään havaittiin lähes kaksinkertaiseksi. Myös paksusuolen, virtsarakon, eturauhasen, peräsuolen ja haiman syövät sekä non-Hodgkin-lymfoomat olivat heillä noin kaksi kertaa yleisempiä.

Kanadalaisten havaitsemat riskit kuulostavat suurilta, mutta eivät todennäköisesti tarkoita kovin merkittävää sairastumisvaaraa yksittäiselle työntekijälle. Yötyötä tekevien suuren määrän vuoksi riskit saattavat kuitenkin kertautua väestötasolla. Tämän vuoksi yötyöhön liittyviä terveysriskejä olisi hyvä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Epidemiology 2012

Copyright Duodecim 2012

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi