Sairaudet

Radioimmunoterapiasta uusi apu lymfoomien hoidossa

Non-Hodgkin-lymfoomat on heterogeeninen tautiryhmä, jossa hitaasti etenevät taudit ovat alkuvaiheissaan vähäoireisia, kun taas nopeakasvuiset taudit voivat johtaa hoitamattomina lyhyessä ajassa kuolemaan. Jos potilaan tautimassa on vähäinen, voi ensisijainen hoitosuositus olla seuranta. Oireettoman potilaan varhainen sytostaattihoito ei välttämättä paranna ennustetta.

28.6.2006 Terve.fi

Suomen Lääkärilehdessä

.

Solunsalpaajahoidot hävittävät tautimuutokset hyvin, mutta parantavia hoitomuotoja ei tunneta. Solunsalpaajien ja sädehoidon rinnalle tarjotaan nyt radioimmunoterapiaa. Follikulaarisen lymfooman imusolmukesuurentumat pienenevät hyvin pientenkin sädeannosten vaikutuksesta, näin ollen isotoopilla toteutettu kertahoito tuntuu järkevältä hoitoyritykseltä.

Tutkimuksessa potilaista 75 % sai täydellisen hoitovasteen. Viiden vuoden seurannan aikana 59 % pysyi tautivapaina. Hoidon haitat olivat vähäiset.

Radioimmunoterapia on kallis hoito, mutta potilaalle varsin helppo. Se on hyvä lisä hoitovaihtoehtoihin, mutta ei välttämättä merkittävästi tehokkaampi kuin vanhat konstit. Toivottavaa on, että radioimmunoterapian teho testataan satunnaistetussa hoitokokeessa, ennen kuin sitä suositellaan ensisijaishoidoksi.

Non-Hodgkin-lymfoomat

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi