Terve.fi

K-vitamiini alentaa lymfooman riskiä

K-vitamiini alentaa lymfooman riskiä
Runsas K-vitamiinin saanti laskee non-Hodgkin -lymfoomariskiä. Koskeeko tämä myös ravintolisistä saatua K-vitamiinia?
Julkaistu 28.5.2010

Yhdysvaltojen parhaimpiin sairaaloihin kuuluvassa Mayo -klinikalla (Mayo Clinic) tehdyssä tutkimuksessa on saatu tietoa Suomen yleisimmän imukudoksen syövälle eli non-Hodgkin -lymfoomalle altistavista ja siltä suojaavista tekijöistä.

Mayo-klinikan syöpäkeskuksen tarkoituksena oli selvittää ruokavalion yhteyttä non-Hodgkin -lymfooman kehittymisessä ja heidän mielenkiinto kiinnittyi K-vitamiiniin.

K-vitamiinin tiedetään olevan välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Sillä on merkitystä myös muiden proteiinien tuotannolle veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa. Tutkimusten perusteella sillä näyttäisi olevan tärkeä rooli myös muissa biologisissa prosesseissa, kuten tulehduksellisten sytokiinien torjunnassa, joiden uskotaan vaikuttavan vaikuttavan non-Hodgkin -lymfooman kehittymiseen ja solukuolemiin.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa K-vitamiini on yhdistetty non-Hodgkin -lymfoomaan. Tutkimusta johtaneen James Cerhanin mukaan yhteys on vieläpä vahva, mutta koska löydökset ovat uusia, pitää ne vahvistaa uusilla tutkimuksilla.

Sekä ravinnosta että ravintolisistä saadusta K-vitamiinistä hyötyä

Mayo-klinikan tutkimukseen osallistui yhteensä reilut 600 vastikään imusolmukesyöpädiagnoosin saanutta potilasta sekä yli 1000 tervettä henkilöä. Koehenkilöt vastasivat ruokakyselyyn, jolla selvitettiin yli 120 ruoka-aineen sekä myös ravintolisien käyttöä.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisesti runsas ravinnosta saatu K-vitamiini voitiin yhdistää alentuneeseen non-Hodgkin -lymfoomariskiin, mutta myös ravintolisistä saatuna siitä oli hyötyä. Tutkijoiden mukaan kuitenkaan suurien K-vitamiinimäärien tankkaaminen ravintolisistä ei todennäköisesti ole kovin hyödyllistä.

Kaiken kaikkiaan eniten (yli 108 mikrogrammaa/vuorokaudessa) K-vitamiinia nauttivilla oli peräti 45 prosenttia pienempi non-Hodgkin -lymfoomariski verrattuna vähiten (alle 39 mikrogrammaa/vuorokaudessa) saaneisiin. Yhteys säilyi, vaikka muut tekijät huomioitiin (esim. ikä, sukupuoli, koulutus, ylipaino, tupakointi ja alkoholin käyttö, sekä antioksidanttirikkaiden ruokien nauttiminen).

Mikä non-Hodgin –lymfooma?

Lymfoomat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: non-Hodgkin-lymfoomiin (yli 80 % kaikista tapauksista) ja Hodgkinin tautiin.

Non-Hodgin -lymfoomaan sairastuu vuosittain noin 1000 ihmistä ja määrät ovat lisääntynet tasaisesti viime vuosikymmeninä. Se on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla. Non-Hodgkin-lymfooma on miehillä 5. ja naisilla 7. yleisin syöpä käsittäen reilut 4.1 prosenttia miesten ja 3.9 prosenttia naisten kaikista syövistä. Sairastuneiden keski-ikä on noin 60 vuotta.

Parhaimmillaan jopa 80 prosenttia alle 60-vuotiaista potilaista kuitenkin paranee. Lue lisää non-Hodgin -lymfoomasta.

Kommentoi »