Kauneus ja Terveys

Trenditietoiset hurahtivat K-vitamiiniin - mutta onko siihen syytä?

Trenditietoiset hurahtivat K-vitamiiniin - mutta onko siihen syytä?
Terveysintoilijat villiintyvät nyt K2-vitamiinista. Tutkimukset vihjaavat, että se voisi ehkäistä monia ongelmia luunmurtumista ryppyihin.
Julkaistu: 26.11.2017

Väitetään, että K2-vitamiini pitää ihon kimmoisana. Onhan K2-vitamiinia paljon natto-soijaruoassa ja sitä syövien aasialaisnaisten kasvot paljon sileämmät kuin länsimaisilla.

Tietokannoista löytyy tutkimustuloksia, joiden mukaan iholle lisätty K-vitamiinivoide parantaa mustelmia, häivyttää mustat renkaat silmien alta sekä silottaa ihoa.

– En usko tähän, eivätkä kaikki aasialaiset syö nattoa. Sitä nautitaan vain Tokion alueella, sanoo professori Cees Vermeer Maastrichtin yliopistosta.

– Mustelmien tai mustien silmänalusten hoitamiseen K-vitamiinilla suhtaudutaan maailmalla optimistisesti. Itse epäilen sitä. En näe, miten se voisi toimia.

Suuret odotukset, tietoa vielä vähän

Väitetään, että K-vitamiini olisi uusi supervitamiini, jolla on vaikutusta esimerkiksi luun muodostumiseen, sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja joihinkin syöpiin. Se jo tiedetään, että sillä on vaikutusta verenhyytymiseen. Onhan vauvoille annettu heti syntymän jälkeen K-vitamiinipistos 1950-luvulta lähtien.

Joissakin maissa on jo nostettu K2-vitamiinin suositusta ja sitä määrätään Japanissa myös hoidoksi osteoporoosiin. Esimerkiksi Oregonin yliopiston mikroravinteiden tutkimuskeskus suosittelee, että jokainen lisäisi ruokavalioonsa vähintään 2,4 desilitraa tummia lehtivihanneksia päivittäin.

Tummissa lehtivihanneksissa on paljon K1-vitamiinia. K2-vitamiinia on eniten nattonimisessä japanilaisessa soijaruoassa. Sitä on myös paljon joissakin juustoissa kuten edamissa.

Tutkimustieto K-vitamiinin vaikutuksista terveyteen ja aineenvaihduntaan on kuitenkin vielä niin vähäistä, että Suomessa ei ole katsottu aiheelliseksi suositella K-vitamiinin lisäystä.

Siksi K2- vitamiinia ei voi ainakaan vielä kutsua supervitamiiniksi.

Juttu on julkaistu Kauneudessa & Terveydessä vuonna 2014 numerossa 14. 

Kommentoi »