Terve.fi

K-vitamiini, menadioni

K-vitamiini, menadioni
K-vitamiini eli menadioni on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä veren hyytymisen kannalta. Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat parsakaali, lehtikaali, pinaatti ja muut vihreät lehtikasvikset sekä kasviöljyt ja maksa.
Teksti
Julkaistu: 24.11.2005

K-vitamiini eli menadioni on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä veren hyytymisen kannalta. Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat parsakaali, lehtikaali, pinaatti ja muut vihreät lehtikasvikset sekä kasviöljyt ja maksa. K-vitamiinia muodostuu elimistössä eikä lisäystarvetta yleensä ole.

K-vitamiinin mittayksikkö on mikrogramma (mikrog).

K-vitamiini, vaikutus

K-vitamiini on on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Sillä on merkitystä myös muiden proteiinien tuotannolle veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa.

K-vitamiini, tarve

K-vitamiinin (menadionin) arvioitu vähimmäistarve on

  • aikuisilla: 70-140 mikrog/vrk (= RDA:n kansainvälinen suositus)

Suomessa saantisuositusta ei ole asetettu. Suomalaisten keskimääräistä saantia ei ole selvitetty.

K-vitamiini, puutos

K-vitamiinin puutos on harvinaista. Sen oireina ovat verenvuodot ikenissä ja limakalvoissa, haavojen hidas paraneminen, mustelmataipumus sekä ripuli. Puutosta hoidetaan menadionilla, jonka yliannostus saattaa aiheuttaa myrkytysoireita.

K-vitamiini, saanti

Elintarvikkeissa K-vitamiini esiintyy fyllokinonina ja menakinonina. Lisäksi ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia. Suoliston bakteerit takaavat yleensä riittävän K-vitamiinin saannin, mutta verenohennuslääkitystä saavilla suoliston normaalin bakteerikannan muutos esim. antibioottikuurin yhteydessä saattaa aiheuttaa ongelmia. Tällöin mm. kasvisten riittävästä saannista tulee huolehtia päivittäin. Terveillä henkilöillä ei ole tavattu K-vitamiinin liikasaantitapauksia.

Hyviä K-vitamiinin lähteitä ravinnossa ovat:

  • vihreät lehtikasvikset (erityisesti parsakaali, lehtikaali ja pinaatti)
  • merilevä
  • perunat
  • munat
  • vehnänalkiot
  • kasviöljyt ja maksa.
Kommentoi »