K-vitamiini eli menadioni on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä veren hyytymisen kannalta. Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat parsakaali, lehtikaali, pinaatti ja muut vihreät lehtikasvikset sekä kasviöljyt ja maksa. K-vitamiinia muodostuu elimistössä eikä lisäystarvetta yleensä ole.
K-vitamiinin mittayksikkö on mikrogramma (mikrog).
K-vitamiini, vaikutus
K-vitamiini on on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Sillä on merkitystä myös muiden proteiinien tuotannolle veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa.
K-vitamiini, tarve
K-vitamiinin (menadionin) arvioitu vähimmäistarve on
- aikuisilla: 70-140 mikrog/vrk (= RDA:n kansainvälinen suositus)
Suomessa saantisuositusta ei ole asetettu. Suomalaisten keskimääräistä saantia ei ole selvitetty.
K-vitamiini, puutos
K-vitamiinin puutos on harvinaista. Sen oireina ovat verenvuodot ikenissä ja limakalvoissa, haavojen hidas paraneminen, mustelmataipumus sekä ripuli. Puutosta hoidetaan menadionilla, jonka yliannostus saattaa aiheuttaa myrkytysoireita.
K-vitamiini, saanti
Elintarvikkeissa K-vitamiini esiintyy fyllokinonina ja menakinonina. Lisäksi ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia. Suoliston bakteerit takaavat yleensä riittävän K-vitamiinin saannin, mutta verenohennuslääkitystä saavilla suoliston normaalin bakteerikannan muutos esim. antibioottikuurin yhteydessä saattaa aiheuttaa ongelmia. Tällöin mm. kasvisten riittävästä saannista tulee huolehtia päivittäin. Terveillä henkilöillä ei ole tavattu K-vitamiinin liikasaantitapauksia.
Hyviä K-vitamiinin lähteitä ravinnossa ovat:
- vihreät lehtikasvikset (erityisesti parsakaali, lehtikaali ja pinaatti)
- merilevä
- perunat
- munat
- vehnänalkiot
- kasviöljyt ja maksa.