Sairaudet

Aspiriini saattaa ehkäistä Hodgkinin tautia ja ruokatorven syöpää

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet aspiriinille uusia mahdollisia indikaatioita. Yhdessä tutkimuksessa on selvitetty aspiriinin yhteyttä Hodgkinin tautiin ja toisessa aspiriinin yhteyttä ruokatorven adenokarsinoomaan.

Teksti Terve Media Oy
28.6.2006 Terve.fi

Bostonissa havaittiin, että aspiriinin säännöllisillä käyttäjillä Hodgkinin taudin todennäköisyys oli 40 % pienempi kuin muilla. Tutkimusaineisto käsitti 565 Hodgkinpotilasta ja 679 verrokkia. Säännölliseksi aspiriininkäyttö katsottiin, mikäli sitä käytettiin ainakin kaksi vakiotablettia päivässä tutkimusta edeltävän viiden vuoden ajan. Muilla tulehduskipulääkkeillä ei havaittu olevan samaa ehkäisevää vaikutusta kuin aspiriinilla.

Toisessa tutkimuksessa tutkittiin aspiriinin kustannustehokkuutta ehkäistäessä Barrettin ruokatorven muttumista adenokarsinoomaksi. Aspiriinin on jo aikaisemmin arveltu olevan käypä lääke tähän tarkoitukseen, mutta sillä on vakaviakin sivuvaikutuksia, jotka ovat rajoittaneet sen käyttöä. Tutkimuksen perusteella 325 milligramman enterotableteilla saavutetaan parempi kustannustehokkuus kuin ilman hoitoa. Aspiriinin käyttö on kannattavaa myös käytettäessä sitä yhdessä endoskooppiseurannan kanssa. Tutkimusryhmän mukaan aspiriini on halpa ja tehokas lääke ruokatorvimuutosten ehkäisyssä, etenkin jos potilaalla on lisäksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.

Lähde: Journal of the National Cancer Institute 2004

Lue myös:

Lääkärikirja: Hodgkinin tauti

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi