Erityisherkkä
Erityisherkkä on herkempi ympäristölle ja muiden tunteille. Erityisherkkä kaipaa riittävästi rauhaa.

Erityisherkkä tarkoittaa piirrettä, joka tekee ihmisestä herkemmän muiden ihmisten tunnetiloille, ympäristön ärsykkeille, äänille ja tunnelmille. Erityisherkkä kuormittuu herkästi, jos hän joutuu elämään stressaavassa tilanteessa eikä saa riittävästi lepoa, yksinoloa ja hiljaisuutta. Erityisherkkä kaipaa tavallista enemmän omaa tilaa. Erityisherkkä saattaa kokea hyvin kuormittavana tilanteen, joka toisesta ei tunnu mitenkään erityiseltä vaan pikemminkin mukavan haastavana. Erityisherkkä kaipaa ympäristöltään ymmärrystä ja tukea.

Erityisherkkä ihminen voi olla hyvin luova ja älykäs, mutta ympäristö vaikuttaa häneen enemmän kuin muihin. Erityisherkkä ihminen aistii herkästi melun, tuoksut, kosteuden, lämmön, muiden tunnetilat ja ääneen sanomattomat asiat. Erityisherkkä ihminen tarvitsee säännöllisesti yksinoloa. Erityisherkkä ihminen voi kokea suurta ahdistusta meluisassa ympäristössä. Erityisherkkä ihminen aistii tavallista paremmin toisten tunteita ja voi kuormittua niistä.

Erityisherkkä testi paljastaa, oletko sinä erityisherkkä. Erityisherkkä testi löytyy helposti netistä. Erityisherkkä testi selvittää, miten helposti ihminen huomaa ympäristönsä vivahteet, miten muiden mielialat vaikuttavat häneen ja miten herkkä kivulle hän on. Erityisherkkä testi on psykologi Elaine Aronin laatima. Erityisherkkä testi perustuu hänen asiantuntemukseensa erityisherkkyyden parissa.

Erityisherkkyys oireet voivat olla rasittuminen äänistä, valoista tai sosiaalisista tilanteista, kipuherkkyys ja ärtymys siitä, että ihmistä yritetään saada tekemään montaa asiaa yhtä aikaa tai liian nopeasti. Erityisherkkyys oireet ovat myös väkivaltaisen viihteen välttely ja tarve järjestää elämä niin, ettei se sisällä paljon muutoksia tai kuormitusta. Erityisherkkyys oireet eivät varsinaisesti ole oireita, koska erityisherkkyys ei ole sairaus. Erityisherkkyys oireet ovat enemmänkin ominaisuuksia, joita ihminen voi itsestään löytää.

Aistiyliherkkyys merkitsee tietyn aistin, kuten näön tai kuulon, herkistymistä. Aistiyliherkkyys tarkoittaa tavallista voimakkaampaa reagointia aistimuksiin. Aistiyliherkkyys liittyy usein myös motorisiin koordinaatiohäiriöihin. Aistiyliherkkyys voi vaikeuttaa oppimista ja keskittymistä. Aistiyliherkkyys voi purkautua aggressiona, kun ärsykekuorma on liian suuri. Aistiyliherkkyys liittyy usein autismin kirjoon.

Yliherkkyys merkitsee herkistymistä jollekin aineelle tai tekijälle, joka on lähtökohtaisesti ihmiselle vaaraton. Allergia on tunnetuin yliherkkyys. Yliherkkyys voi muodostua myös tuoksuille, joista ihminen voi saada voimakkaan päänsäryn. Yliherkkyys saattaa liittyä eri ruoka-aineisiin. Yliherkkyys voi olla myös sana, jolla vähätellään ihmisen emotionaalisia reaktioita. Ei kuitenkaan ole perusteltua väittää, että herkkyys tunteille olisi yliherkkyyttä.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi