Terve.fi

”En luopuisi erityisherkkyydestä mistään hinnasta”

”En luopuisi erityisherkkyydestä mistään hinnasta”
Minulla on halvat huvit, kuvailee toimittaja Eeva Vainikainen (61) lempeästi erityisherkkyyttään.
Julkaistu 25.11.2014

Tähän oivallukseen pääseminen on kuitenkin ottanut aikansa. Eeva on aina kokenut olevansa jotenkin erilainen kuin muut. Hän pohtii jatkuvasti, tuntee äärettömän väkevästi ja menettää helposti yöunensa. Elämä on helpottanut sen jälkeen, kun hän on alkanut ymmärtää erityisherkkyyttään.

– Ennen, kun en tiennyt, että myös elämäni hyvät puolet ovat yhteydessä erityisherkkyyteen, halusin vain olla niin kuin muutkin ihmiset. Nyt en luopuisi erityisherkkyydestä mistään hinnasta.

Lue lisätietoa: Olenko erityisherkkä?

Eeva vastasi seuraaviin kysymyksiin kirjoittamalla, sähköpostin kautta.

Mitä erityisherkkyys tarkoittaa sinun kohdallasi? Miten erityisherkkyys ilmenee juuri sinulla?

– Olen aina kokenut olevani erilainen kuin muut. Tunnen äärettömän voimakkaasti. Panen merkille ja oivallan asioita, joista toisilla ei näytä olevan aavistustakaan. Pohdin paljon, pohdin jatkuvasti. Ennen luulin, että kaikki ihmiset tekevät niin, enkä voinut ymmärtää, miksi he ovat olevinaan kuin eivät tajuaisi jotain, mikä minulle on päivänselvää.

– Ylikuormitun vähemmästä kuin valtaväestö ja menetän yöuneni helposti. Suoriudun paremmin, jos saan tehdä asiat omassa rauhassani omaan tahtiini. Olen hyvin velvollisuudentuntoinen ja empaattinen, ja minun on esimerkiksi ihmissuhteissa täytynyt opetella, että minäkin olen tärkeä.

– Nykyisin tunnistan melko helposti, kuka on erityisherkkä ja kuka ei. Se auttaa valitsemaan oikean suhtautumistavan toiseen ihmiseen.

Lue toinen erityisherkän haastattelu: Annen tarina

Mitä hyvää ja huonoa erityisherkkyys on tuonut elämääsi?

– Erityisherkkyydestä on ollut paljon hyötyä työssäni, jossa vaaditaan eläytymiskykyä ja vivahteiden tajuamista. Haittaa siitä on ollut esimerkiksi konfliktitilanteissa, jotka koen voimakkaasti (kuten koen kaiken voimakkaasti). Kun on itse kiihtynyt ja toinen on kiihtynyt, ja koko ajan tulee uutta järisyttävää informaatiota ja ehkä harkitsemattomia sanoja, se on hyvin tukalaa.

– Mutta nyt kun tiedän temperamenttini ja osaan elää minulle sopivalla tavalla, elämä on helpottunut huomattavasti. Tarvitsen paljon hiljaisuutta, rauhaa, yksinoloa ja mitääntekemättömyyttä, jotta voin hyvin. Ja hankalissa tilanteissa osaan nykyisin sanoa, että tarvitsen harkinta-aikaa tai tilaa rauhoittumiselle. Tai saatan sanoa, että pidetään tämä nyt mahdollisimman yksinkertaisena, koska alan olla aivan uupunut.

– Ennen, kun en tiennyt, että myös elämäni hyvät puolet ovat yhteydessä erityisherkkyyteen, halusin vain olla niin kuin muutkin ihmiset. Nyt en luopuisi erityisherkkyydestä mistään hinnasta, koska olen ymmärtänyt, että juuri sen ansiosta koen hyvät asiat niin syvästi ja voimakkaasti kuin koen.

– Minulla on halvat huvit! En tarvitse vaikkapa ulkomaanmatkoja, koska jo kävely lähimetsässä kauniilla säällä voi saada minut hurmioon. Näen arkiset asiat joka päivä uudella tavalla.

– Toisaalta huomaan heti, jos jotain on vialla terveydessäni. Koska nyt tiedän reagoivani voimakkaasti myös kaikkiin sisäisiin tapahtumiin, en enää hätäänny ja juokse lääkäriin jokaisesta pikku oireesta. Osaan jäädä odottamaan ja katsomaan tilanteen kehittymistä.

Mitä haluaisit ihmisten tietävän erityisherkkyydestä?

– Jos vaikuttaa siltä, että me eritysherkät hyppäämme jossain tilanteessa liian nopeasti johtopäätöksiin, se johtuu siitä, että “näemme” ja oivallamme enemmän kuin valtaväestö. Jos taas näyttää siltä, että hidastelemme tahallamme, se johtuu siitä, että prosessoimme asioita enemmän ja syvemmin. Jos hymyilemme ei-erityisherkkien tavalle toimia – tai suutumme siitä – se voi johtua molemmista edellä mainituista syistä.

– Erityisherkät eivät ole tyhmiä eivätkä ilkeitä eivätkä tahallaan hankalia. Ei-erityisherkätkään eivät ole tyhmiä eivätkä ilkeitä eivätkä tahallaan hankalia. Vaikka tältä voi joskus tuntua. Me olemme vain erilaisia, eikä kumpikaan ihmisryhmä voi sille mitään. Molemmille on hyödyksi, jos opimme ymmärtämään toisiamme paremmin.

Lue myös:

Ymmärrä tunteitasi (Life Coachin kirjoitus)

4 kommenttia