Hyvinvointi

Olenko erityisherkkä?

Mitä erityisherkkyys on? Onko se sairaus? Olenko minä erityisherkkä? Onko erityisherkkyys jokin sairaus tai diagnoosi? Lue lisää aiheesta erityisherkkyys.

25.11.2014 Terve.fi

Millainen on erityisherkkä ihminen?

Hän on synnynnäisesti hermostoltaan herkempi kuin ihmiset keskimäärin. Yhtä muottia ei ole, vaan erityisherkkyys näyttäytyy yksilöllisesti, kerrotaan Suomen erityisherkät ry:n sivustolla.

Jotain yhtäläisyyttä voi kuitenkin ilmetä siinä, että erityisherkkä havainnoi ympäristöään tarkasti, kokee syvästi ja reagoi ympäristöönsä voimakkaasti.

-Erityisherkkyyteen liittyy taipumus käsitellä tietoa syvällisesti ja havaita asioita, jotka jäävät helposti muilta huomaamatta. Siksi herkät ihmiset ovatkin usein analyyttisia, tarkkanäköisiä ja intuitiivisia, sanoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, tekniikan tohtori Petri Konttinen.

Nämä saattavat liittyä erityisherkkyyteen:

  • Kovat äänet, vahvat hajut tai kirkkaat valot voivat ärsyttää minua kovasti.
  • Olen luova. Taide voi joskus täyttää minut ilolla.
  • Tarvitsen paljon omaa rauhaa. Kiireisen päivän aikana tunnen tarvetta vetäytyä paikkaan, jossa saan olla yksin rauhassa.
  • Minulle tulee herkästi huono omatunto.
  • Pelästyn helposti.
  • Olen tunnollinen.
  • Minusta on epämiellyttävää, kun meneillään on yhtä aikaa monia eri asioita.

Onko erityisherkkyys jokin sairaus tai diagnoosi?

Ei. Se on ominaisuus.

Erityisherkkiä on arvioitu olevan 15–20 prosenttia väestöstä. Se on niin paljon, ettei erityisherkkyyttä voida pitää jotenkin epänormaalina tai häiriötilana, mutta liian vähän, jotta valtaosa ihmisistä ymmärtäisi erityisherkkyyttä, kuvaillaan englanninkielisellä Highly Sensitive Person (HSP) -sivustolla.

Mistä erityisherkkä voi saada vertaistukea?

Suomeen on perustettu oma yhdistyksensä lisäämään tietoa ja ymmärrystä erityisherkkyydestä: HSP – Suomen erityisherkät ry. Erityisherkille on olemassa oma Facebook-ryhmänsä. Jutun kirjoitushetkellä siinä on mukana yli 2 400 jäsentä.

Testaa itsesi esimerkiksi täällä:

Lähteet:

HSP – Suomen erityisherkät ry

HSP:n lehdistötiedote

Highly Sensitive Person -sivusto

Ilse Sandin HSP-testi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi