Terve.fi

Hajusteallergiaa vai tuoksuyliherkkyyttä?

Hajusteallergiaa vai tuoksuyliherkkyyttä?
Hajusteallergia vs. tuoksuyliherkkyys: Ilma on täynnä erilaisia tuoksuja ja henkeä ahdistaa, päätä särkee, limakalvoja kirvelee ja olo on huono. Olenko allergisoitunut hajusteille?
Julkaistu 21.10.2015

Ilma täynnä erilaisia tuoksuja ja henkeä ahdistaa, päätä särkee, limakalvoja kirvelee ja olo on huono. Olenko allergisoitunut hajusteille? Tämä on kysymys, joka nousee monen ihmisen mieleen oleskeltua yleisissä tiloissa, kuten teatterissa, kauppakeskuksessa tai linja-autossa. Oireiden perusteella kyseessä on kuitenkin tuoksuyliherkkyys eikä hajusteallergia. Tuoksuyliherkkyys on monille vielä aika tuntematon asia, vaikka tuoksuyliherkkyydestä kärsii noin 10 – 40 % väestöstämme.

Miten tuoksuyliherkkyyden erottaa hajusteallergiasta?

Tuoksuyliherkkä saa oireita ympäristössä olevista erilaisista tuoksuista. Oireita voi esimerkiksi aiheuttaa vierustoverin parfyymi, hiuslakka tai hajustettu vartalovoide. Myös muut kuin kosmetiikan tuoksut voivat aiheuttaa oireita. Monelle tuoksuyliherkälle esimerkiksi tupakansavu voi laukaista oireet. Oireina voi olla esimerkiksi hengenahdistusta, pahoinvointia, limakalvo-oireita ja päänsärkyä. Tuoksuyliherkkyyden syntymekanismi on huonosti tunnettu, mutta kyseessä ei ole allergia, iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä kertoo.

Hajusteallergia taas oireilee iholla ja on yleisimmin viivästynyttä ihokosketusallergiaa, jolloin oireena on kutiseva ihottuma siinä kohdassa, missä hajustettua tuotetta on käytetty. Iho on kutiseva, punoittava ja turvotusta sekä vesikellojakin voi esiintyä. Oireet tulevat yleensä 1 7 päivän kuluttua hajusteelle altistumisesta. Tyypillisimmin oireet tulevat ohuille ihoalueille, kuten kaulan, kasvojen ja kainalon alueelle. Hajuvedet, deodorantit ja hajustetut voiteet ovat yleisiä allergian aiheuttajia, Merike Laine kertoo.

Voidaanko hajusteallergiaa tai tuoksuyliherkkyyttä testata?

Hajusteallergiaa voidaan testata selkään tehtävillä epikutaani eli lapputesteillä. Testeihin pääsy vaatii aina lähetteen lääkäriltä. Jos allergia todetaan, tulee jatkossa välttää hajustettuja tuotteita. Tuoksuyliherkkyyttä taas ei voi testata allergiatesteillä, koska kyseessä ei ole allergia. Tuoksuyliherkän voi olla vaikeampi välttää hajusteita kuin hajusteallergisen, koska tuoksuyliherkkä saa oireita myös kanssaihmisten käyttämistä tuoksuista. Tässä toivommekin huomaavaisuutta toisia kohtaan, toteaa Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Lue lisää:

1 kommentti