Treeni ja ravinto

Vähäinen liikunta ja uni lisäävät sydäntautien riskitekijöitä

Iltavirkut liikkuvat aamuvirkkuja vähemmän, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa, joka kartoitti vähäisen liikunnan ja unen yhteyttä sydäntautiriskiin. Lue lisää.

26.11.2016 Terve.fi

Iltavirkut liikkuvat aamuvirkkuja vähemmän, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa, joka kartoitti vähäisen liikunnan ja unen yhteyttä sydäntautiriskiin.

Liikuntatieteiden maisteri Heini Wennman tutki tuoreessa väitöskirjassaan liikunnan ja unen yhteyttä sydän- ja verisuonitautien aineenvaihdunnallisiin riskitekijöihin, kuten korkeaan verenpaineeseen, sokerihemoglobiiniin ja painoindeksiin sekä matala-asteiseen tulehdukseen.

Wennman käytti aineistonaan Kansallista FINRISKI 2012 tutkimusta, jonka otos koostui 25–74-vuotiaasta väestöstä. Tutkimukseen osallistui 3383 naista ja 3041 miestä.

Aineistosta selvisi, että vähäinen liikunta, runsas ruudun äärellä istuminen ja vähäinen tai riittämättömäksi koettu uni lisäsivät sydänterveiden laskennallista ennustetta sairastua sydän ja verisuonitauteihin seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

Etenkin naisilla löydettiin yhteys moniin kohonneisiin aineenvaihdunnallisiin riskitekijäarvoihin kuten verenpaineeseen ja painoindeksiin.

Tutkimuksessa selvitettiin myös vuorokausirytmin eli kronotyypin yhteyttä liikuntaan ja istumiseen. Perinteisten aamu- ja iltatyyppien lisäksi löydettiin kronotyyppiryhmä, jota kuvastaa iltapainotteisuus yhdessä aamuväsyneisyyden kanssa. Tämä ryhmä sekä perinteiset iltatyypit harrastivat vähemmän liikuntaa vapaa-ajalla kuin aamutyypit. Iltatyypit myös istuivat enemmän.

”Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että liikunnan ja unen vuoropuhelulla on tärkeä rooli sydän- ja verisuoniterveydessä”, Wennman toteaa.

LitM Heini Wennman väittelee 25.11.2016 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta “Physical activity, sleep and cardiovascular diseases – Person-oriented and longitudinal perspectives”. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote 22.11.2016

Lue lisää:

Nukuitko liian vähän? Univaje saa ahmimaan ja nostaa painoa

Tiesitkö – näitä uskomattomia asioita kehosi tekee nukkuessasi

Ylimääräinen uni tehoaa kipuun paremmin kuin lääkkeet

Liikkumalla voit parantaa myös unesi laatua

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi