Terve.fi

Tarkkaile näitä, jos Alzheimer huolestuttaa

Tarkkaile näitä, jos Alzheimer huolestuttaa
Tarkkaa syytä sille, miksi Alzheimerin tauti iän myötä jollekin kehittyy ja toiselle ei, ei valitettavasti ole.
Julkaistu 1.10.2017

Alzheimerin taudin sairastumisriskiä voi lukuisista asioista huolta pitämällä onneksi madaltaa.

Aivotoimintaan vaikuttavana muistisairautena on selvää, että aivojen aktivoiminen auttaa aivan erityisesti Alzheimerin taudin ehkäisyssä. Koulutuksen puute toisaalta lisää sairastumisriskiä, joten jos peruskouluajat ovat jo ohi, kannattaa harkita kansalaisopiston kursseja tai edes ristisanatehtävän täyttämistä kotona. Juuri tällaiset ovat aivoille parasta apua.

Lukuisat eri perussairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, ovat valitettavasti yhteydessä Alzheimerin tautiin. Jos siis pystyt ehkäisemään korkeaa kolesterolia, ylipainoa ja diabetesta, on Alzheimerin taudinkin ehkäisy todennäköisempää. Ruokavalio ja liikkuminen pitää siis olla kunnossa.

Joissain tapauksissa tulehduskipulääkkeiden käyttö, vaihdevuosien jälkeinen hormonihoito ja tietyt kolesterolilääkkeet (statiinit) voivat vähentää sairastumisriskiä. Myös vähäinen määrä alkoholia päivittäin saattaa olla Alzheimerin taudin ehkäisyn salaisuus.

Kaikkiin riskitekijöihin emme voi vaikuttaa itse, mutta pään seudun vammojen ehkäiseminen, esimerkiksi pyöräilykypärää käyttämällä, on viisasta. Ja mikäli vielä tupakoit, kannattaa viimeistään nyt tumpata. Myös masennus ja stressi tulee hoitaa kuntoon ensi tilassa, sillä vakavia masennusjaksoja sairastaneilla Alzheimerin riski on muita suurempi. Ja mitä aikaisemmin aivojaan alkaa hoitaa, sitä todennäköisemmin toimista on apua.

Kommentoi »