Terve.fi

Alzheimerin tauti alkaa salakavalasti – näistä sen tunnistat

Alzheimerin tauti alkaa salakavalasti – näistä sen tunnistat
Puhuminen ja kirjoittaminen vaikeutuvat. Kaikilla on välillä vaikeuksia löytää oikeaa sanaa keskutelussa, mutta Alzheimer-potilaalla keskustelun seuraaminen ja siihen osallistuminen ovat vaikeita tehtäviä.
Julkaistu 15.6.2016

Alzheimerin tautiin kuuluu muutakin kuin muistin toiminnan heikentyminen. Ennusmerkkejä voi olla useita, joten itseä ja läheisiä kannattaa pitää silmällä.

Everydayhealth listasi kätevästi yleisimmät ensioireet, joita ei saa jättää huomiotta.

1. Muistin häiriöt vaikuttavat arjen pyörittämiseen

On normaalia unohtaa tapaamisia, tapahtumia ja ihmisten nimiä ja muistaa ne taas seuraavana päivänä. Se voi kuitenkin olla merkki vakavammasta, jos muistin pätkiminen aiheuttaa tärkeiden merkkipäivien unohtelua ja saman tiedon kyselyä uudelleen ja uudelleen.

2. Ongelmanratkaisukyvyn heikkeneminen

Alzheimer-potilas ei välttämättä osaa enää käsitellä laskutoimituksia entiseen tapaan eivätkä suvun ruokareseptitkään yhtäkkiä enää onnistu. Keskittymisestä tulee hankalaa.

3. Simppeleiden asioiden tekeminen

Alzheimeristä kärsivällä voi olla vaikeuksia jopa television tai tietokoneen käynnistämisessä. Hän ei esimerkiksi enää muista, kuinka imuria käytetään.

4. Aika ja paikka hämäävät

Sairaus aiheuttaa henkilölle vaikeuksia hahmottaa, mikä päivä tai mikä aika päivästä on. Lisäksi potilas ei välttämättä ymmärrä, miksi tietyt asiat eivät tapahdu heti odottamisen sijaan.

5. Kuvien ja mittasuhteiden ymmärrys hämärtyy

Etäisyyksien, värien ja kontrastin hahmottaminen vaikeutuu.. 

6. Puhuminen ja kirjoittaminen vaikeutuvat

Kaikilla on välillä vaikeuksia löytää oikeaa sanaa keskutelussa, mutta Alzheimer-potilaalla keskustelun seuraaminen ja siihen osallistuminen ovat vaikeita tehtäviä. Hän ei löydä asioille oikeita sanoja tai saattaa jumiutua samaan aiheeseen.

7. Tavarat hukkuvat

Yksi Alzheimerin merkki on tavaroiden jatkuva hukkaaminen: tavarat eivät löydä enää tavallisille paikoilleen ja niiden etsiminen muistelemalla taaksepäin on mahdotonta. Näin esimerkiksi kotiavaimet menevät hukkaan äärettömän helposti.

8. Huono tilannetaju ja epämääräiset päätökset

Esimerkiksi rahankäyttö voi olla kummallisen impulsiivista. Pukeutuminen voi olla epämääräistä ja omasta ulkonäöstään potilas ei välttämättä pidä lainkaan huolta.

9. Vetäytyminen töistä ja harrastuksista

Pahimmillaan Alzheimer voi kääntää aiemmin mukavina pidetyt asiat vastenmielisiksi. Työ, harrastukset ja ystävät unohtuvat nopeasti.

10. Persoonallisuus muuttuu

Ihmisestä voi tulla sairauden kourissa helposti ärsyyntyvä ja ailahtelevainen, kun ajatukset eivät enää pysy kasassa entiseen tapaan. Hämmentyneisyys, masentuneisuus, pelokkuus ja ahdistuneisuus ovat Alzheimer-potilailla yleisiä tunnetiloja.

Lue lisää:

Kommentoi »