
Onko läheiselläsi Alzheimerin tauti? Näin voit auttaa
Alzheimerin tauti on kova pala niin potilaalle kuin omaisillekin. Muutokset käytöksessä saattavat ahdistaa, ja saada tutun ihmisen tuntumaan vieraalta. Muistiongelmien kanssa painiminen voi olla rasittavaa niin potilaalle kuin läheisellekin.
Muistiongelmien kanssa painiminen voi olla rasittavaa niin potilaalle kuin läheisellekin.
Usein sekä potilaan että läheisten toiveena on pysyä tutussa kotiympäristössä niin pitkään kuin mahdollista. Sairaan läheisen hoitaminen on kuitenkin psyykkisesti raskasta.
Everyday Health listasi hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat Alzheimer-potilaan läheistä arkisissa tilanteissa.
Vältä kritisoimista ja korjaamista
Alzheimerista kärsivä saattaa toistella samoja kysymyksiä ja lauseita uudelleen ja uudelleen. Hän ei välttämättä muista vastaustasi muistiongelmien takia, mutta toiston taustalla voi olla myös tunnepitoinen syy.
Yritä olla hermostumatta jatkuvaan kyselyyn. Sen sijaan, että muistuttaisit hänen jo kysyneen samaa kysymystä, yritä löytää syy sanojen takaa.
Sanojen taakse voi kätkeytyä esimerkiksi huoli tai ahdistus. Jos henkilö varmistaa usein ovien ja ikkunoiden olevan lukossa, hän saattaa olla huolissaan turvallisuudestaan.
Älä vastaa kysymykseen vain kyllä tai ei, vaan vaakuta hänelle, että asiat ovat kunnossa ja sinuun voi luottaa.
Lue lisää: Tämä nopea kotitesti voi kertoa paljon aivojesi terveydestä
Älä jää vellomaan unohteluun
Alzheimerista kärsivän on vaikea muistaa erityisesti vasta tapahtuneita asioita. Keskustelun lomassa käykin usein niin, ettei jokin asia palaudu mieleen.
On vaikea tietää, miten unohteluun pitäisi reagoida. On luonnollista alkaa kaivella asiaa henkilön muistista ja esittää lisäkysymyksiä. Siitä ei todennäköisesti kuitenkaan ole mitään hyötyä.
Jos et tiedä tai arvaa mitä asiaa hän yrittää muistella, älä jää jumiin unohteluun. Jos asia ei ole tärkeä, siirry keskustelussa eteenpäin tai vaihda puheenaihetta.
Pidä yllä päivittäistä rutiinia
Rutiinit auttavat Alzheimer-potilasta arkisissa askareissa. Niiden olisi hyvä olla tuttuja jo ennestään, jotta niiden suorittaminen olisi mahdollisimman helppoa.
Rutiinien ei kuitenkaan tarvitse olla tylsiä ja puisevia. Etsi asioita, joista te kumpikin pidätte, ja lisää niitä rutiinien joukkoon.
Jokaisella on oma tyyli huolehtia läheisistään. Esimerkiksi jo pelkkä musiikin lisääminen pakollisten päivärutiinien taustalle voi piristää.
Monivaiheiset rutiinit, kuten siivoaminen, kannattaa pilkkoa pienemmiksi osiksi.
Lue lisää: Dementia ei ole vain yksilön ongelma
Tue itsenäisyyttä
Sen sijaan, että tekisit kaiken Alzheimer-potilaan puolesta, yritä tukea häntä itsenäiseen elämiseen niin paljon kuin mahdollista.
Koska lyhyen ajan muisti on Alzheimer-potilailla huonompi kuin pitkäkestoinen muisti, uusien apuvälineiden käyttäminen voi tuottaa vaikeuksia arjessa.
Tavallinen hammasharja voi olla parempi vaihtoehto kuin sähköharja, samoin käsikäyttöinen vispilä voi olla sähköistä helpompi käyttää.
Muistele, millaisia esineitä hän on tottunut käyttämään aiemmin. Niiden käyttö on todennäköisesti jäänyt muistiin paremmin.
Lue lisää: Alzheimerin tauti ja ajokyky
Pysykää aktiivisina
Liikunta ja muu fyysinen toiminta voi hidastaa Alzheimerin etenemistä. Jo kaksi tunnin liikuntakertaa viikossa riittää.
Sopiva liikuntamuoto täytyy aina valita yksilöllisesti. Hyviä vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi:
- Kävelylenkit tai koiran ulkoiluttaminen
- Puutarhanhoito
- Kevyt tanssi
- Iäkkäille suunnatut treeni-DVD:t
Liikunnan ei tarvitse olla pakkopullaa. Kannattaa siis valita molemmille mieluinen laji.
Huolehdi myös itsestäsi
Huolehtiminen muistisairaasta läheisestä on kovaa työtä. Erityisesti alussa Alzheimer-diagnoosi aiheuttaa monenlaisia tunnekuohuja.
Ota yhteyttä lääkäriin, jos huomaat olevasi jatkuvasti uupunut, masentunut tai ahdistunut. Lisääntynyt unettomuus, ärtyneisyys ja keskittymisongelmat voivat olla oireita liiasta stressistä, kertoo AlzInfo.org.
Tarvitset apua myös, jos huomaat olevasi vihainen Alzheimerista kärsivälle läheisellesi tai kieltäväsi sairauden olemassaolon. Läheisen tarpeista huolehtiminen voi muuttua mahdottomaksi, jos et huolehdi omasta hyvinvoinnistasi.
Lähteet: