Terve.fi

Tämä nopea kotitesti voi kertoa paljon aivojesi terveydestä


Onnistuuko yhdellä jalalla seisominen? Jos onnistut tasapainottelemaan yhdellä jalalla 20 sekuntia silmät auki, aivosi ovat todennäköisesti paremmassa kunnossa kuin niillä, joilta tasapainoilu ei onnistu.

Onnistuuko yhdellä jalalla seisominen? Tasapaino-ongelmat voivat kieliä dementian ja aivohalvauksen riskistä, selviää japanilaistutkimuksesta WebMD:n mukaan.

Jos onnistut tasapainottelemaan yhdellä jalalla 20 sekuntia silmät auki, aivosi ovat todennäköisesti paremmassa kunnossa kuin niillä, joilta tasapainoilu ei onnistu.

Tasapaino-ongelmat voivat olla olla merkki siitä, että aivoissa on jo tapahtunut pieniä verenpurkaumia tai aivohalvauksia.

Näin tutkittiin

Tutkimukseen osallistui noin 1 400 keskimäärin 67-vuotiasta miestä ja naista, joita pyydettiin seisomaan yhdellä jalalla 20 sekuntia. Kaikilta otettiin aivojen magneettikuvat, joiden avulla arvioitiin aivojen kuntoa.

Osalla todettiin jo kaksi tai useampi pieni aivohalvaus. Heistä joka kolmas epäonnistui tasapainotestissä. 30 prosenttia niistä, joilla todettiin aiempia pieniä aivoverenvuotoja, ei pystynyt seisomaan yhdellä jalalla 20 sekuntia.

Tasapaino-ongelmat voitiin yhdistää myös heikentyneeseen päättelykykyyn ja muistiin sekä aivohalvauksen riskiin.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.

Lähde:

WebMD

Lue lisää:

Voiko muistisairautta ehkäistä?

Dementia ei ole vain yksilön ongelma

Julkaistu: 14.5.2015