En muista enää mitään! Mikä on normaalin unohtelun ja muistihäiriön ero?

En muista enää mitään! Mikä on normaalin unohtelun ja muistihäiriön ero?
Jos muisti pettää jatkuvasti, on aika aloittaa taistelu hyvän arjen puolesta.
Julkaistu 25.11.2018

Muisti pettää? Stressi ja uupumus: siinä ovat kaksi asiaa, jotka kuormittavat työikäisten suomalaisten muistia eniten.

Työn määrän lisäksi kuormittumiseen vaikuttavat yleinen terveydentila, mieliala, liikkuminen, syöminen, nukkuminen, alkoholinkäyttö ja se, miten suhtautuu arjen vastoinkäymisiin ja stressiin.

Muisti alkaa takkuilla, koska aivot eivät sopeudu monien asioiden päällekäiseen hoitamiseen ja kiireeseen jatkuvasti. Aivot ovat kyllä sopeutuvaiset ja toimivat kovassakin paineessa, mutta ei loputtomiin.

Muistiliiton entinen viestintäkoordinaattori Heidi Härmä toteaa, että muistiongelmiin ei kiinnitetä riittävästi huomiota.

– Ihmiset itse tai esimiehet töissä eivät välttämättä osaa ottaa väsymistä vakavasti. Työterveyshuoltokaan ei välttämättä osaa tukea työntekijää stressissä samalla tavoin kuin fyysisen terveyden ongelmissa, hän arvioi.

Mitä saa unohtaa?

Unohtaminen on normaalia ja hyödyllistä, sillä muistimme tallentaa hetkeksi kaiken, mitä näemme, koemme, kuulemme tai tunnemme. On hyvä, etteivät kaikki aistimukset tallennu pitkäkestoiseen muistiin. Muisti kuormittuisi liikaa.

On normaalia unohtaa välillä lapsuusvuosien koulukavereiden nimet, lempikirjailijan nimi tai kummilapsen synttärit.

Jos esimerkiksi ystäväsi antaa vihjeen, että lempikirjailijan nimi alkaa t-kirjaimella ja nimi palaa sitten mieleen, unohtelusi on ollut normaalia.

Jos muistivihjeet eivät auta ja jos unohtelu haittaa arkea tai lisääntyy selkeästi, tilanne pitää selvittää. Syy ei siltikään ole välttämättä muistisairaudessa.

Ylikuormituksen merkit

Muistin pätkiminen on yleensä ensimmäinen merkki ylikuormituksesta.

– Pienet yksityiskohdat unohtuvat ja on vaikea tarttua tehtävään, joka vaatii suurien kokonaisuuksien hahmottamista, Heidi Härmä kuvailee.

Perusfiilis voi olla kuin jonglöörillä, joka yrittää pitää erikokoisia palloja jatkuvasti liikkeellä.

– Ylikuormittunut myös touhuaa ja touhottaa, eikä pysty rauhoittumaan, vaikka olisi tilaisuus. Olo on kiukkuinen ja muut ihmiset ärsyttävät.

Ylikuormituksesta kertovat myös sydämen tykytys, huimaus, vatsavaivat ja kiihtynyt hengitys. Iltaisin ei meinaa saada unta.

Muisti kuntoon - 5 helppo hoitoa

1. Kaikki sykettä nostava liikunta.

2. Kasvikset, marjat, hedelmät ja kala.

3. Palapelit, opiskelu ja lukeminen, kun niitä tekee huvikseen.

4. Joutilaisuus ja hyvät yöunet.

5. Kaikki tekeminen, jonka saa tehdä omilla ehdoilla ja josta saa mielihyvää. Mielihyvä auttaa palautumaan.

2 kommenttia