Hyvinvointi

Tämän vuoksi ei kannata unohtaa D-vitamiinia

D-vitamiini vaikuttaa elimistössä lukuisten eri geenien toimintaan. D-vitamiinia voi saada riittävästi ihan tavallisesta ravinnosta.

1.2.2016

1. D-vitamiini vaikuttaa geeneihin ja toimii kuin hormoni

Tutkimustieto D-vitamiinin terveysvaikutuksista lisääntyy koko ajan. Tällä hormoninkaltaisella yhdisteellä on lukuisia terveyteen vaikuttavia tehtäviä.

D-vitamiini ylläpitää luukudoksen rakennusaineina tarvittavien kalsiumin ja fosfaatin tasapainoa elimistössä. Ainakin 300 geeniä lähes kaikissa elimistön kudoksissa muuttaa ilmentymistään D-vitamiinin vaikutuksesta. Itä-Suomen yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan veren D-vitamiinipitoisuuden lisääntyessä myös D-vitamiiniin liittyvien geenien toiminta lisääntyy.

D-vitamiinin puutos on liitetty moniin eri sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Tarkempaa näyttöä D-vitamiinin terveysvaikutuksista saadaan sitä mukaa, kun tutkimustieto aiheesta karttuu. Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan parhaillaan nykyisiä suosituksia huomattavasti suurempien D-vitamiinimäärien vaikutusta terveyteen.

2. Jo 10-20 minuuttia kesäauringossa riittää

Kesä on suomalaisille parasta aikaa täydentää elimistön D-vitamiinivarastoja. D-vitamiinia muodostuu iholla, kun esimerkiksi kasvot ja käsivarret altistaa auringon UV-säteilylle 10–20 minuutiksi päivittäin. Tämä lyhyt hetki tulisi viettää ilman aurinkovoiteita, jotta ihon D-vitamiinituotanto käynnistyy. Samalla on kuitenkin varottava ihon palamista.

Kesäisen D-vitamiinin varasto kuluu loppuun noin 1–2 kuukaudessa. Pimeinä syys- ja talvikuukausina D-vitamiinin saanti on varmistettava ruokavalion ja D-vitamiinivalmisteen avulla.

3. Kalaa kahdesti viikossa

Ravinnossa D-vitamiinin parhaita lähteitä ovat kala, D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet ja ravintorasvat sekä kananmuna.Sienistä etenkin kantarelli ja suppilovahvero sisältävät D-vitamiinia. Luomumaitoa suosivien on hyvä muistaa, että siihen D-vitamiinia ei lisätä. Ainoastaan kasvikunnan tuotteita käyttävien vegaanien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota riittävään D-vitamiinin saantiin.

Ruoasta on mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia, kun syö tarpeeksi monipuolisesti. Kalaa kannattaa valita lautaselle ainakin kahdesti viikossa. Vitaminoituja maitovalmisteita ja ravintorasvoja tulisi käyttää päivittäin.

4. Vitamiinia purkista tarpeen mukaan

Monipuolisesta ruokavaliosta huolimatta D-vitamiinin riittävä saanti voi olla monille haaste syksyn ja talven pimeydessä. Silloin on hyvä turvautua D-vitamiinivalmisteeseen. Lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille, raskaana oleville ja imettäville naisille sekä ikääntyneille D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan ympärivuotisesti.

Suositeltu käyttömäärä on lapsille iästä riippuen 7,5–10 mikrogrammaa (µg), 75 vuotta täyttäneille 20 µg ja muille aikuisille 10 µg päivässä.Jos käytät D-vitamiinivalmistetta suositeltua käyttömäärää runsaammin, pidä mielessä turvallisen saannin ylärajat: alle 1-vuotiaille 25 µg, isommille lapsille 50 µg sekä nuorille ja aikuisille 100 µg vuorokaudessa.

5. Painoindeksikin vaikuttaa verenkierron D-vitamiinitasoon

D-vitamiinin varastomuodon kalsidiolin pitoisuus verenkierrossa kuvaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä. Se voidaan selvittää verikokeella.Suomalaisissa laboratorioissa kalsidiolin viite- eli normaaliarvot ovat 40–80 nanomoolia litrassa (nmol/l). Viitearvon lisäksi puhutaan usein myös kalsidiolin tavoitetasosta, joka voi joidenkin terveyshyötyjen saamiseksi olla viitearvoja suurempikin. Esimerkiksi osteoporoosin eli luukadon hoidossa tavoitetaso on 75-120 nmol/l.  

Ruokavalion ja ulkona auringossa vietetyn ajan lisäksi veren D-vitamiinitasoihin heijastuvat muun muassa liikunta, kehon painoindeksi, tupakointi ja alkoholin käyttö. Myös ikä ja ihonväri vaikuttavat. Esimerkiksi ylipainoisilla veren kalsidiolitaso on matalampi kuin normaalipainoisilla.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt