Seksiä ja suhteita kaiken ikää

Seksiä ja suhteita kaiken ikää
Vaihdevuodet ei tarkoita seksin loppumista. Monella seksuaalisuus saattaa saada vuosien vieriessä jopa entistä tärkeämmän roolin elämässä. Aikaa itselle on enemmän ja raskaudesta ei enää ole pelkoa.
Julkaistu 6.12.2010

Moni parisuhde päättyy naisen ollessa 40–50-vuotias. Seksuaalista yksinäisyyttä on paljon parisuhteessa elävilläkin, mutta suhteen loppuessa loppuu monelta myös seksuaalinen aktiivisuus.

On kuitenkin myös paljon naisia, jotka löytävät uuden parisuhteen vaihdevuosien kynnyksellä, vaihdevuosissa tai vanhanakin. Monella uuteen suhteeseen liittyy myös aiempaa aktiivisempi seksielämä.

On myös paljon naisia, joiden seksuaalinen aktiivisuus lisääntyy ilman uuden parisuhteen solmimista, osa naisista tunnistaa seksuaaliset tarpeensa aiempaa paremmin ja hakeutuu itselleen tyydyttäviin seksisuhteisiin vapaammin.

Muutokset ovat yksilöllisiä

Monet naiset kertovat seksuaalisen halukkuutensa vähenevän vaihdevuosissa tai jo ennen vaihdevuosia. Monella niin sanottu seksuaalinen energia vähenee, seksi alkaa merkitä naiselle vähemmän, naiset ajattelevat seksiä vähemmän, heidän mahdollisesti harrastamansa masturbointi vähentyy tai loppuu ja heillä on aiempaa vähemmän seksuaalisia fantasioita ja eroottisia unia.

Toiset naiset taas kokevat löytävänsä oman seksuaalisen itsensä vasta lähellä vaihdevuosia, seksuaalinen itsetunto paranee, nainen uskaltaa olla oma itsensä ja nauttia myös katseesta, kosketuksesta, erilaisista hyväilyistä ja seksin muodoista vapaammin kuin ennen.

Osittain tämä liittynee raskaaksi tulemisen pelon vähenemiseen ja mahdollisesti lisääntyneeseen yhteiseen aikaan kumppanin kanssa lasten lähdettyä pois kotoa tai toisen tai molempien siirryttyä eläkkeelle.

Kipuileva ei tunne itseään eroottiseksi

Yksinäisyys on vaihdevuosien keskellä elävillä naisilla tavallista. Avio- ja avoeroja tapahtuu paljon ennen vaihdevuosia ja vaihdevuosissa. Moni nainen kokee itsensä kömpelöksi ja taitamattomaksi etsimään uutta kumppania pitkäaikaisen suhteen tai avioliiton kaaduttua. Epäonnistumisen ja mihinkään kelpaamattomuuden tunteet ovat tavallisia.

Vaihdevuosioireet voivat latistaa tai jopa tappaa erotiikan ja seksuaalisuuteen liittyvän ilon. Vaihdevuosioireita on paljon, eikä ole ihme, jos huonosti nukkuva, kipuileva, ärtynyt tai alakuloinen nainen ei tunne itseään eroottiseksi, ei tunnista seksuaalisia tarpeitaan eikä hakeudu seksuaalisen nautinnon pariin, vaikka eläisikin itselleen hyvässä ja tyydyttävässä suhteessa, mieluisia seksisuhteista olisi tarjolla tai nainen olisi aiemmin löytänyt iloa ja nautintoa itsetyydytyksestä.

Vaihdevuosien jälkeen ja vanhuudessa yksilölliset erot suhteessa omaan seksuaalisuuteen sekä seksuaalisessa aktiivisuudessa lisääntyvät. Jotkut naiset nauttivat seksistä pitkälle vanhuuteen tai koko elämänsä, toiset kaipaavat sitä mutta tyytyvät seksittömään elämään, jotkut ovat tyytyväisiä kun ei tarvitse enää moiseen puuhaan ryhtyä.

Joidenkin tutkimusten mukaan eniten tahtomattaan vähäseksistä tai seksitöntä elämää viettävät keski-ikäiset ja vanhat naiset.

Kosketuksen tarve säilyy läpi elämän

Suhteeseen seksiin vaikuttaa myös niin oma kuin kumppanin terveys ja lääkitykset. Miehen vanheneminen lisää erektion ongelmia. Erektion ongelmia liittyy esimerkiksi tupakointiin, runsaaseen alkoholin käyttöön, ylipainoon, tyypin 2 diabetekseen ja valtimoiden kovettumiseen. Monella miehellä ei ole varsinaisesti mitään tautia, joka heikentäisi erektiota, mutta yhdyntään tarvittava erektio voi silti muuttua heikommaksi tai vaikeammaksi saavuttaa.

Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa niin naiselle kuin miehelle vähentynyttä kiinnostusta seksiin tai ongelmia laukeamisessa. Myös jotkut taudit voivat vähentää ainakin seksuaalista aktiivisuutta. Esimerkiksi sepelvaltimotauti tai sydäninfarkti voi joskus pelästyttää niin, että seksi loppuu tyystin, vaikka usein tähän ei olisi terveyden takia tarvetta.

Joidenkin miesten vähentynyt seksuaalinen halu liittyy erektion heikkouden pelkoon. Jos ei voi luottaa erektion tulemiseen, ei uskalla myöskään haluta.

Vaikka varsinaista seksiä ei olisikaan, hyväksynnän, läheisyyden, lämmön ja kosketuksen tarve säilyy läpi elämän. Kaikenikäiset ihmiset ovat myös seksuaalisia olentoja, vaikka eivät koko elämässään koskaan aktiivisesti seksiä harjoittaisikaan.

Vauvahieronnasta puhutaan paljon, mummo- ja vaarihierontakin olisi tärkeää; kosketus tuo mielihyvää, vähentää stressiä ja huolestuneisuutta, parantaa mielialaa ja vähentää masentuneisuutta.

Limakalvot kuntoon!

Estrogeenin vähyys haurastuttaa limakalvoja. Vaikka halua olisi, voivat limakalvot ja muutkin kudokset aristella ja jopa herkästi vuotaa verta. Ilman hormonihoitoa emättimen kostuminen vaikeutuu, emätin lyhenee ja rintojen elastisuus ja herkkyys vähenevät.

Hauraat limakalvot tulehtuvat herkästi. Emätintulehdukset ja virtsatietulehdukset tulevat tavallisemmiksi. Virtsan karkailu yleistyy myös hauraiden limakalvojen takia. Yhdyntä altistaa virtsatietulehduksille erityisesti jos limakalvot ovat estrogeenin puutteen takia hauraat.

Estrogeeni hoitaa limakalvot hyvään kuntoon, jolloin seksiin liittyvä kipuilu tai aristelu helpottaa. Useimmiten kosketus alkaa myös tuntua piinan sijasta nautinnolliselta.

Anna kiihottumiselle aikaa

Niin sanottu seksuaalinen reaktioherkkyys, eli hyväilyyn ja kosketukseen liittyvät tuntemukset ja nautinto, voi muuttua ja heikentyä iän mukana. Orgasmi ja seksuaalinen laukeaminen saattavat tulla vaikeammiksi saavuttaa. Monen naisen kyky useampiin peräkkäisiin orgasmeihin voi heikentyä. Kiihottuminen ja laukeamiseen johtavan hyväilyn määrä ja tarvittava aika voivat muuttua. Joskus laukeamiseen tai orgasmiin liittyvät supistelut voivat alkaa tuntua kivuliailta.

Naisen elimistön kyky tuottaa niin sanottuja mieshormoneita eli androgeeneja vähenee iän mukana; esimerkiksi 40-vuotiaana naisen elimistö tuottaa enää puolet siitä testosteronimäärästä, mitä se tuotti 20-vuotiaana. Androgeenit ja niiden väheneminen vaikuttavat ainakin mielialaan, energiaan ja seksuaaliseen halukkuuteen. Mahdollisesti androgeeneilla on vaikutusta kosketusherkkyyteen.

Hormonivalmisteet avuksi?

Suomessa ei ole markkinoilla naisille tarkoitettuja androgeenihoitovalmisteita. Yliopiston apteekki tekee dehydroepiandrosteronitabletteja (DHEA), joita naiset voivat käyttää, kun voidaan arvella androgeenien vähyyden vaikuttavan naisen elämän laatuun.

Jotkut naiset kokevat myös hyötyvänsä miehille tarkoitettujen testosteronivalmisteiden käytöstä pienellä annoksella. Joidenkin naisten kokemus on, että androgeenikorvaushoito vaikuttaa hyvin merkittävästi heidän seksuaaliseen halukkuuteensa, energiaansa tai mielialaan. Toiset taas eivät huomaa mitään eroa hyvinvoinnissaan.

Kosketusherkkyyden ja kosketukseen ja hyväilyyn liittyvän nautinnon väheneminen voi johtua androgeenien vähenemisestä mutta voi myös liittyä klitoriksen verenkierron huononemiseen ja aineenvaihduntaan. Klitoriskudos on huomattavasti suurempi kuin mitä suurin osa ihmisistä arvelee. Klitoriksessa on samanlaisia aineenvaihduntareaktioita kuin miehen peniksen paisuvaiskudoksessa.

Teoriassa on mahdollista, että naisen seksuaalista reaktioherkkyyttä voitaisiin parantaa samoilla lääkkeillä, joita käytetään miehellä erektiohäiriön hoitoon. Jotkut naiset kertovat selvästi nauttivansa enemmän seksistä, kosketuksesta ja hyväilystä erektiohäiriölääkkeitä tai androgeeneja käyttäessään. 

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.

Kommentoi »