Hyvinvointi

10 kysymystä orgasmista

Orgasmi on orgasmi, mutta mikä se oikeasti on. Tuntuuko se samalta naisesta ja miehestä? Tiesitkö, että miehellä orgasmi ja siemensyöksy eivät ole sama asia? Naisten orgasmivaikeuksiin erikoistunut seksuaaliterapeutti ja fysioterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa 10 kysymykseen orgasmista

Teksti Taru Jussila
Kuvat All Over Press
3.11.2010

1. Mistä naisen orgasmissa on kyse?

Orgasmi on seksuaalisen kiihotustilan huipentuma, joka on vaikeasti määriteltävissä. Se on yhdistelmä psyykkisestä ja fyysisestä mielihyvän kokemuksesta, jossa psyyken merkitys on suurempi, sillä aivot ovat ehdottomasti ihmisen suurin ”seksielin”. Orgasmi saa vaginan ympärillä olevat lantionpohjan lihakset supistelemaan, myös kohtu ja peräaukko voivat supistella.

Tuntemukset leviävät sukupuolielinten alueelta usein vatsaan, selkään ja jalkoihin. Supistelujen määrä on hyvin yksilöllinen, kuten orgasmikokemus ylipäätään.

Lue myös: 10 faktaa: Naisen orgasmi on pitkä ja mahtava

2. Tuntuuko orgasmi naisesta ja miehestä samalta?

Orgasmin mittaamiseen ei ole yksikköä, ei naisilla, eikä miehillä. Niiden tutkiminen perustuu lähinnä kertojien kokemuksiin. Sekä naisten että miesten kuvauksissa ovat varsin samankaltaisia. Jokaisen orgasmi on kuitenkin yksilöllinen kokemus, oli sitten mies tai nainen, koska jokainen ihminen on omanlaisensa kokonaisuus. Meillä jokaisella on erilainen lantio ja lantionpohjan lihaksisto hermotuksineen. Tämä kaikki vaikuttaa siihen, miltä orgasmi tuntuu.

3. Onko orgasmeja erityyppisiä?

Jokainen orgasmi on omanlaisensa eli sama ihminen voi saada hyvin erilaisia orgasmeja. Useimmiten orgasmi syntyy klitoriksen ja/tai vaginan stimulaatiosta, mutta sen voi saada myös unissaan tai pelkistä mielikuvista. Niin kestossa kuin voimakkuudessa voi olla isoja eroja. Orgasmi on reaktio, jonka kokemisen voi oppia. Kokemuksen ja oman kehonsa tuntemisen kautta ihminen kyllä huomaa, että orgasmi on yhdellä kertaa erilainen kuin toisella.

Miehen orgasmi ei ole yhtä monisyinen asia, mutta myös miehillä laukeamiskokemus voi olla erilainen. Välillä voi niin sanotusti tulla ja toisella kertaa TULLA. Siemensyöksy voi tapahtua ilman orgasmia, mikä on monelle miehelle yllätys. Mies voi myös saada orgasmin, vaikkei siemensyöksyä tapahtuisikaan. Useimmiten ne kuitenkin tapahtuvat samaan tai lähes samaan aikaan.

4. Onko naisten sarjaorgasmeja olemassa?

Kyllä on. Yhden orgasmin jälkeen alttius seuraavalle tietyllä tavalla kasvaa. Mikään automaatio tämä ei kuitenkaan ole ja liittyy käsitykseni mukaan vahvasti myös siihen tunnesuhteeseen, joka naisella on seksikumppaninsa kanssa.

Lue myös: Tiesitkö tätä orgasmista?

5. Kuinka suuri osuus naisista saa orgasmin yhdynnässä?

Noin puolet, mutta tutkimustuloksissa on eroja tämän suhteen. Dosentti Osmo Kontulan Halu&Intohimo-teoksessa todetaan, että vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa naisista 46 prosenttia ilmoitti saavansa orgasmin yhdynnässä melkein aina tai useimmiten.

6. Onko rakastelu epäonnistunut, jos orgasmia ei saakaan?

Ei missään tapauksessa, jollei se siltä tunnu. Monen mielestä antoisinta seksuaalisessa kanssakäymisessä on läheisyys, hellyys, kasvava halu ja mielihyvä, ei orgasmi. Mutta jos orgasmittomuus vaivaa mieltä, siihen kannattaa tarttua ja hakea apua.

7. Voiko orgasmin saamista harjoitella?

Vaikka orgasmi on sekä miehellä että naisella reaktio, on se naiselle hiukan monimutkaisempi kuin miehelle. Naisen orgasmi opitaan, vaikka se onkin reaktio. Moni oppii sen nuoruuden itsetyydytysharjoituksissa, mutta ei jokainen. Sen voi kuitenkin oppia myöhemmin.

Lue myös: Tiesitkö tätä masturboinnista?

8. Kuinka yleisiä naisten orgasmivaikeudet ovat?

Jokaisella voi olla joskus vaikeuksia saada orgasmi. Yksistään stressi ja mieltä vaivaavat asiat hankaloittavat orgasmin kokemista. Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa yhdeksän prosenttia naisista ilmoitti, ettei ole koskaan saanut orgasmia yhdynnöissään. Moni voi saada orgasmin kuitenkin itsetyydytyksessä.

9. Ovatko miesten orgasmivaikeudet yleisiä?

Varsinaiset orgasmivaikeudet lienevät miesten kohdalla varsin harvinaisia, vaikkei orgasmi miehillekään itsestäänselvyys ole. Monelle miehelle on tuttu tilanne, jossa siemensyöksy on tapahtunut, mutta laukeaminen ei ole oikein tuntunut miltään. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että orgasmi on jäänyt kokematta, vaikka siemensyöksy onkin tapahtunut.

10. Aiheuttavatko erektiovaikeudet orgasmivaikeuksia?

Heikosta erektiosta kärsivän miehen on useimmiten vaikea myös kiihottua ja saada siemensyöksy. Siemensyöksy vaatii tyypillisesti vähintään kohtuullisen erektion. Hyväkään erektio ei kuitenkaan takaa aina siemensyöksyä, saati orgasmia. Erektiovaikeuksien lisäksi monelle miehelle aiheuttaa päänvaivaa liian nopea siemensyöksy.

Lue myös: Miksi erektio katoaa?

Orgasmin voi oppia

Erityistason seksuaaliterapeutti seksuaaliterapeutti (NACS) ja fysioterapeutti Teija-Liisa Ranta on kirjoittanut tietopaketin naisen seksuaalisesta hyvinvoinnista. Naisen nautinto -kirjassa on paljon harjoituksia ja esimerkkejä.

Lue myös: 5 askelta parempaan orgasmiin

Ranta järjestää Helsingissä syksyisin ja keväisin Orgasmi Omaksi -ryhmiä. OO-ryhmän tarkoituksena on muun muassa oppia nauttimaan seksistä, tutustua omaan kehoon ja oivaltaa oma vastuu omasta nautinnosta.

Ryhmiin otetaan 5–8 henkilöä. Ryhmät kokoontuvat puolen vuoden ajan kaksi kertaa kuukaudessa. Lisätietoja OO-ryhmistä voi kysyä Teija-Liisa Rannalta: teija-liisa.ranta@welho.com

Asiantuntija Teija-Liisa Ranta on erityistason seksuaaliterapeutti seksuaaliterapeutti (NACS) ja fysioterapeutti

Lue myös:

5 suurinta ja haitallisinta seksimyyttiä

Kipinä kadonnut? Näin moninkertaistat nautinnon!

Parempaa seksiä, poimi 10 fiksua vinkkiä

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi