Hyvinvointi

10 faktaa: Naisen orgasmi on pitkä ja mahtava

Se on hitaampi virittää mutta kestää puolet pidempään kuin miehen. 10 tieteellistä faktaa huippukokemuksesta.

Teksti Kirsi Heikkinen
Kuvat iStock
9.1.2014

 1. ORGASMI ON HEKUMAN huipentuma, niin kutsuttu kliimaksi, jossa seksuaalinen kiihottuminen ja sen aikaansaama lihasjännitys purkautuu. Eri alojen tutkijat määrittelevät orgasmin hieman eri tavoin, mutta useimpien mukaan siihen sisältyy paitsi voimakasta nautintoa myös sarja pieniä tahattomia lihaskouristuksia. Naisella tahdosta riippumaton hermosto panee kohdun, emättimen ja peräaukon lihakset supistelemaan vajaan sekunnin välein.

2. ORGASMI TUNTUU IHANALTA, koska aivot tuottavat hyvän olon hormoneja ja hermoston välittäjäaineita, kuten oksitosiinia ja prolaktiinia. Auvoa edistävät myös endorfiinit, elimistön luontaiset kipulääkkeet. Aivokuvauksissa on havaittu, että emättimen ja klitoriksen koskettelu vilkastaa eri alueet aivoissa. Orgasmiin kytkeytyy yli 30 aivoaluetta. Laukeamisen hetkellä muun muassa pelkokeskus mantelitumake laiskistuu, ja otsalohkojen päätöksentekoon ja itsekontrolliin osallistuvan OFC-alueen toiminta hiipuu hetkeksi.Joidenkin tutkijoiden mukaan orgasmi tekee aivoissa saman kuin heroiini: tietoisuus muuntuu toviksi toisenlaiseksi. Tutkimukset ovat vahvistaneet, että pelkkä sukupuolisen hyväilyn ajattelu herättää samat aivojen alueet kuin koskettelu, joskaan vaikutus ei ole yhtä väkevä. Tämä selittää, miksi seksifantasiat voivat tuntua niin nautinnollisilta – ja miksi unessa voi kokea orgasmin.

3. KIIHOTTAVAT AISTIMUKSET ampaisevat sukuelimistä aivoihin neljää eri reittiä. Lantiohermo kantaa signaaleja emättimestä ja häpyhermo klitoriksesta. Alavatsahermo yhdistyy kohtuun ja kohdunkaulaan. Myös kiertäjähermo pystyy välittämään viestejä kohdusta. Toisin kuin muut sukupuolielinten hermot, se lähtee suoraan aivoista eikä selkäytimestä. Tämän "ohituskaistan" ansiosta jotkin selkäydinvaurioiset naiset pystyvät saamaan orgasmin.Myös nännien hively voi aiheuttaa kohdun supistelua ja sitä kautta mielihyvän väristyksiä. Alustavien tulosten mukaan nänneistä saattaa johtaa suorakin hermoyhteys samoille aivoalueille kuin sukupuolielimistä. Jotkin naiset saavat orgasmin pelkästä nännien hieromisesta.

Lue myös: Kipinä kadonnut? Näin moninkertaistat nautinnon

4. NOIN 75 PROSENTTIA MIEHISTÄ laukeaa joka kerran harrastaessaan seksiä. Naisen orgasmi on satunnaisempi. 10–25 prosenttia saa sen yhdynnässä aina. Kolme neljästä naisesta ei saavuta sitä koskaan ilman klitoriksen stimulointia. Noin joka kymmenes ei koe orgasmia millään ilveellä, eli hän kärsii niin kutsutusta anorgasmiasta. Kaksostutkimukset vihjaavat, että naisen orgasmiherkkyys on ainakin jossain määrin geneettistä.Orgasmin puute ei tarkoita sitä, että nainen ei nauttisi seksistä: hyväily ja kiihottuminen voivat tuottaa syvää mielihyvää ilman laukeamistakin.

5. HUMALATILA VOI VAIKEUTTAA orgasmin saamista tai estää sen, samoin vaikuttaa moni lääke. Tällaisia ovat useat masennuslääkkeet, bentsodiatsepiinit ja antipsykootit. Laukeamista jarruttavat myös jotkin verenpainelääkkeet sekä opiaatit, joilla hoidetaan muun muassa kipua.Sairaus, stressi ja väsymys tekevät orgasmista epätodennäköisen. Myös väkisin yrittäminen hankaloittaa huipun saavuttamista. Epävarmuus pitää orgasmin tehokkaasti loitolla: Nainen ei voi rentoutua ja antautua aistimuksilleen, jos hän murehtii koko ajan ulkonäköään tai miettii kumppaninsa mielipidettä.

6. PUOLET NAISISTA ON NÄYTELLYT saavansa orgasmin, joidenkin tutkimusten mukaan niin on tehnyt jopa 70 prosenttia. Valeorgasmin tarkoitus on useimmiten vauhdittaa miehen laukeamista, toisin sanoen viedä akti vauhdikkaammin loppuun, paljasti brittitutkimus. Näyttelemisen syyksi naiset listasivat tylsyyden, väsymyksen, epämiellyttävyyden ja kiireen. Valtaosa halusi olla kiltti kumppanilleen: 92 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista koki, että orgastinen voihkiminen lisäsi miehen itseluottamusta.Noin joka neljäs nainen pani esityksen alulle samalla hetkellä, kun tajusi, ettei saavuta itse orgasmia.Miehetkin huijaavat: Kansasin yliopiston tutkimuksessa joka neljäs mies kertoi joskus feikanneensa orgasminsa. Syyt olivat samoja kuin naisilla: valeorgasmin esittämiseen houkuttelee väsymys, tylsistyminen tai se, että oikean orgasmin saaminen kestää liian pitkään.

Lue myös: 24 vinkkiä ihanaan seksiin

7. ORGASMIIN YLTÄMINEN kumppanin kanssa vie naiselta keskimäärin 10–20 minuuttia, kun mies laukeaa yhdynnässä noin 4 minuutissa. Sooloseksissä naisen tie huipulle on nopeampi, eli itsetyydytyksen avulla nollasta maaliin pääsee 4 minuutissa.Naisen huippuhetki kestää keskimäärin 20 sekuntia – puolet pidempään kuin miehen. Nainen voi saada useita orgasmeja peräjälkeen.Tutkimusten mukaan noin 15 prosenttia naisista on kokenut moninkertaisen orgasmin. Miehen orgasmi johtaa useimmiten siemensyöksyyn, jonka jälkeen ani harva mies kykenee kiihottumaan heti uudelleen. Palautumisvaihe voi kestää minuuteista jopa päiviin. Jotkin miehet pystyvät pidättelemään siemensyöksyä ja kokemaan peräkkäisiä orgasmeja.

8. LIIKUNTA VOI LAUKAISTA naisen orgasmin, paljasti Indianan yliopiston online-tutkimus viime vuonna. Herkimmin se iski vatsalihasrutistuksissa, toiseksi useimmin painonnostossa. Hekuman huipulle pääsi myös kiipeilemällä köyttä pitkin, pyöräilemällä tai joogaamalla. Juostessa ja kävelyssä orgasmi yllätti harvimmin.Treeniorgasmin syy piilee lihasten jännittämisessä ja tahattomassa sukupuolielinten stimuloimisessa.

9. IKÄ PARANTAA naisen orgasmiherkkyyttä. Suomalaistutkimuksen mukaan orgasmitta jääminen on yleisintä alle 25-vuotiailla naisilla. Laukeaminen helpottuu iän myötä, koska kokemus lisää naisen itsevarmuutta ja tietoa siitä, mistä tämä seksissä nauttii. Miehellä käy päinvastoin. Orgasmin todennäköisyys pienenee vanhemmiten.

10. MIKÄ BIOLOGINEN MERKITYS naisen orgasmilla on, sitä ei tiedetä. Siinä missä miehen orgasmi tykittää siittiöt matkaan kohti kohtua ja edistää siten lajin jatkumista, nainen voi tulla raskaaksi yhtä hyvin ilman orgasmiakin. Teorioita naisen orgasmin evolutiivisesta tehtävästä on useita. Joidenkin tutkijoiden mukaan se parantaa hedelmällisyyttä imemällä siittiöitä kohtuun, mutta väitettä ei ole pystytty pitävästi todentamaan. Jotkut tutkijat uskovatkin, että naisen orgasmi on samanlainen kehitysbiologinen turhake kuin miehen nänni.

Asiantuntija ja lähteet: professori Elisabeth Lloyd Indianan yliopistosta, Tiede-lehti, Archives of Sexual Behavior, Journal of Sex Research, Finsex, kinseyinstitute.org, terveyskirjasto.fi.

Lue myös:

5 askelta parempaan orgasmiin

Tiesitkö tätä orgasmista?

Tiesitkö tätä masturboinnista?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi