Myytti 1: Seksi = yhdyntä
Monesti ihmiset ymmärtävät, että seksi tarkoittaa ainoastaan työntymistä jollain tavalla ja tyylillä toisen tai oman kehon sisään. Mutta seksiä on myös halaaminen, koskettaminen, lähellä oleminen ja toiselle puhuminen.
Seksi on yksi vuorovaikutuksen muoto.
- Se on tunteiden ja tarpeiden ilmaisemista kehollisesti, sanoo psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Heidi Valasti.
Pitkässä parisuhteessa elävät voivat jossain vaiheessa kyllästyä seksielämäänsä. Sukupuolielinten hinkkaamiseen toisiaan vasten voi kyllästyä, mutta toisen kanssa kommunikointiin kehon välityksellä kyllästyy harvemmin. Koska se on yhtä luonnollista, vaihtelevaa ja yllättävää kuin toiselle puhuminen.
Valasti kertoo, että suomalaiset kokevat usein ahaa-elämyksen tajutessaan, että rakastelussa on kyse myös rakkauden osoittamisesta ja ylläpitämisestä.
Myytti 2: Miehen kuuluu olla koko ajan kiihottunut ja päättää yhdyntä laukeamiseen.
Vähänkin löysempi penis koetaan ongelmana, Heidi Valasti kertoo. Jos mies ei ole koko yhdynnän ajan huippukiihottunut, hän kokee olevansa huono. Myös nainen voi kokea, ettei ole tarpeeksi haluttava, jos miehen erektio hiemankin heikkenee.
- Miehillä on supermies-myytti. Tosimies on aina seksin aikana kiihottunut ja päättää yhdynnän orgasmiin. Lääketeollisuus hyötyy tästä myytistä, Valasti toteaa.
Seksiin ei aina tarvitse kuulua orgasmi. Nautintoa on myös ilman laukeamista, ja orgasmeja on monenlaisia. Se ei tarkoita pelkästään siemensyöksyä, vaan se voi olla myös kehon sisäinen, ylöspäin suuntautuva energiaorgasmi.
Valasti kehottaa miehiä kuuntelemaan itseään. Jos ei kiihotu, kaipaako keho ja mieli enemmän unta, hyväksyntää, ymmärrystä, hellyyttä ja hoivaa kuin petipuuhia.
Myytti 3: Huora-madonna –myytti
Huora-madonna –myytti elää edelleen vahvana ihmisten mielissä. Sekä miehet että naiset jakavat tiedostamattaan naissukupuolen kolmeen joukkoon: äiteihin, tyrkkyihin ja seksittömiin olentoihin.
Jos nainen on sekä äiti että seksikäs, se koetaan ristiriitaisesti.
- Seksuaalisuus ja äitiys on lohkottu erillisiksi elämän saarekkaiksi, Heidi Valasti toteaa.
Äitiyden myötä naiset alkavat monesti hävetä omaa seksuaalisuuttaan ja sitä, että heillä on luonnollisia seksuaalisia haluja. Madonna-myytti määrää, että kunnon äidit saavat vain lähetyssaarnaja-asennossa.
Myytti 4: Jos haaveilet joskus seksistä samaa sukupuolta olevan kanssa, olet homoseksuaali.
Monet heterosuhteessa elävät fantasioivat joskus seksistä samaa sukupuolta olevan kanssa. Osa kokeileekin sitä. Se on erittäin luonnollista.
- Fantasioita ei tarvitse toteuttaa, mutta yhtälailla niitä voi kokeilla. Konkreettinen kokeilu voi vapauttaa löytämään itsestä uusia ulottuvuuksia tai päätyä toteamukseen, ettei se ollutkaan minun juttuni, Heidi Valasti sanoo.
Myytti 5: Seksuaalista kaltoinkohtelua kokenut on syyllinen.
Seksuaalinen kaltoinkohtelu ei tarkoita pelkästään raiskatuksi tulemista. Se voi olla myös häiritsevää seksuaalista vihjailua, puheita ja viestejä, ahdistavaa seksuaalista ilmapiiriä tai yhdyntää, jossa on hyväksikäytön sävy.
Kaltoinkohtelua kokenut kantaa monesti syvään juurtunutta syyllisyyttä ja häpeää. Hän saattaa ajatella, että hänen olisi pitänyt olla toisenlainen. Hänen olisi pitänyt käyttäytyä ja pukeutua toisin. Hänen olisi pitänyt osata laittaa rajat.
- Kaltoinkohdeltu tarvitsee vierelläkulkijan, joka saa hänet ymmärtämään, ettei se ollut hänen syytään. Tämä vaatii usein paljon aikaa, Heidi Valasti sanoo.
Kenenkään ei tarvitse olla virheetön ja täydellisesti käyttäytyvä saadakseen olla seksuaalisesti turvassa.
– Hyväksikäyttäjät harvemmin kokevat häpeää tai syyllisyyttä tai eivät suostu kokemaan sitä. Siitä syystä kaltoinkohdeltu ottaa kantaakseen myös röyhkeästi ja julmasti toimineen häpeän.
- Jos hyväksikäyttäjä suostuu tuntemaan terveen syyllisyyden, hänen on mahdollista työstää asioita, ettei tarvitsisi enää käyttää riistävää toimintatapaa omien kipujen kanssa selviytymiseksi.
Lue myös: