Kiehtooko S&M? "Vaatii kiinnostusta kipuun"

Kiehtooko S&M? "Vaatii kiinnostusta kipuun"
Sadomasokismi on nautinnollista kipua, joka kiinnostaa yhä useampia. Sopiiko piiskaus kelle tahansa?
Julkaistu 22.5.2015

Ketjut, piiskat, köydet, raudat. Huput, naamiot, lateksiasut, nipistimet. Seksikauppojen hyllyt notkuvat, ja moni naispoppari flirttailee kipuerotiikalla. Se on tuttua jopa lapsille­ sallituissa tv-sarjoissa ja kirjoissa. Onko piiskaamisesta tullut muodikas ja kepeä seksiharrastus kaikille?

– Sadomasokismi on nykyään sosiaalisesti hyväksytympää kuin aiemmin. Se nähdään yhä useammin osana seksuaalisuuden laajaa kirjoa eikä sairautena tai poikkeavuutena, sadomasokismia tutkinut Tampereen yliopiston tutkija, filosofian tohtori J. Tuomas Harviainen sanoo.

Silti harvan yöpöydän laatikossa on käsiraudat.

– S&M:n harjoittaminen ei sovi kaikille. Se vaatii tietynlaista luonnetta, herkistymistä valtapeleille, kiinnostusta kipuun ja herkkyyttä lukea kumppania.

Kipua, nöyryytystä ja vallankäyttöä 

Sadomasokismi tarkoittaa kipua, nöyryytystä tai vallankäyttöä, jota ihmiset harrastavat yhteisestä sopimuksesta. He saavat siitä nautintoa, usein seksuaalista.

– S&M ymmärretään usein väärin. Moni uskoo, että se on väkivaltaa, vaikka kyse on yhdessä mietityistä ja sovituista leikeistä, psyko- ja seksuaaliterapeutti Mika ­Lehtonen Väestöliitosta sanoo.

Ihmisten S&M-halut ovat hyvin erilaisia. Yksi­ nauttii kivusta mutta ei nöyryyttävistä sanoista, toinen taas vain niistä. Jokin juttu, joka on toiselle arkista seksiä eli vaniljaa, on toiselle­  kinkyä. Joku kokee seksin panttaamisen sadomasokistisena. Jokainen määrittää itse, missä vaiheessa takapuolen läpsiminen muttuu piiskaukseksi.

Sadomasokismin yleisyyttä tutkittiin Suomessa 15 vuotta sitten. Silloin sidontaa oli kokeillut harvempi kuin joka kymmenes ja S&M:ää miehistä 3 ja naisista 1,5 prosenttia. Nuorilla kokeilut olivat yleisempiä kuin iäkkäillä.

– Jos sama kehitys on jatkunut, luvut ovat nyt huomattavasti suurempia, Harviainen arvioi.

Taustalla syvemmät tarpeet 

Tarkkaa selitystä ei ole, miksi jotkut saavat nautintoa kivusta ja nöyryytyksestä. Kyse ei ole vain pelistä ja leikistä vaan myös syvemmistä tarpeista.

Harviaisen mukaan kiinnostus kipuun on ihmiselle lajityypillinen ominaisuus, mutta vain osa haluaa aiheuttaa tai kokea sitä käytännössä.

Seksuaalinen kipu mainittiin ensimmäisen kerran kirjallisuudessa jo 1400-luvun lopulla. Vaatteista ja välineistä inspiroituva S&M on kuitenkin kehittyneiden, tämän ajan yhteiskuntien ilmiö. Japania pidetään S&M:n ykkösmaana.

Ajaako tylsä arki ihmisen jännittäviin valtaleikkeihin?

– Stereotypia kiireisestä bisnesmiehestä, joka käy dominan piiskattavana, ei ole syntynyt tyhjästä. Se ei silti kuvaa koko ilmiötä.

Toisaalta ilman seksileikkejäkin on parisuhteita, joissa toinen alistuu tai dominoi jollain tavalla.

Vaihtelua ja uusia ulottuvuuksia 

Parhaimmillaan sadomasokismi antaa vaihtelua ja uusia ulottuvuuksia seksiin ja elämään.

– Osalle S&M on innostava mauste ja voimakasta esileikkiä, toisille itsessään parempaa seksiä. Oman seksuaalisuuden toteuttaminen sovittujen pelisääntöjen mukaan vapauttaa.

Kasvava kiinnostus S&M-seksiin ei ole vain hyväksi. Väärin tehtynä temput ovat vaarallisia. Sidonta voi aiheuttaa hermo­vaurioita ja lyöminen vammoja. Fantasia­kirjassa kuvattu sitominen silkki­solmiolla voi olla oikeasti hengenvaarallista.

Hiljattain oikeus tuomitsi miehen yli kuuden vuoden vankeuteen seksuaalirikoksista, joita mies väitti sadomasokismiksi, mutta joihin naiset eivät olleet suostuneet.

Kaikille S&M ei sovi, ei varsinkaan ensim­mäiseksi seksikokemukseksi eikä ilman siihen per­ehtymistä.

– Jos lähtee yhtäkkiä tekemään asioita, joista ei tiedä mitään, jälkikäteen voi kaduttaa tai voi tuntea itsensä hyväksikäytetyksi. Sama pätee kaikkeen seksiin, Lehtonen sanoo.

Tutkimusten mukaan S&M:n harjoittajilla ei ole muita enempää psyykkisiä ongelmia.

Vahvaa luottamusta 

Entä jos S&M-kokeilu muuttaa parisuhdetta? Joistakin on hämmentävää, että oma rakas pystyy dominana tiettyihin tekoihin. Suhde voi kuitenkin säilyä tasa-arvoisena arjessa ja valtaleikki liittyä vain seksiin.

Harviaisen ja Lehtosen mukaan S&M-leikit ovat osoitus vahvasta luottamuksesta toista kohtaan. Sitä kautta ne voivat lujittaa parisuhdetta.

Ainahan lujittamisen voi aloittaa vaikka pelkällä kiusoittelevalla höyhenen sipaisulla.

2 kommenttia