Näin parannat seksuaalista älykkyyttäsi

Näin parannat seksuaalista älykkyyttäsi
Seksuaalisen älykkyystason parantaminen voi olla tie kohti elävämpää seksielämää.
Julkaistu 4.5.2010

Seksuaalinen älykkyys koostuu tiedollisesta eli kogni­tiivisesta, emotionaalisesta ja sosiaalisesta osasta. Näin parannat seksuaalista älykkyyttäsi!

HANKI TIETOA

Todennäköisesti opiskelet ja päivität tietojasi työssäsi jatkuvasti. Miksi et siis päivittäisi tietämystäsi ja ymmärrystäsi myös seksuaalisuuden saralla?

Kiinnitä huomiota siihen, että hankit käsiisi asiallista tietoa. Internet ei aina ole paras tiedonhakukanava, sillä oikeaa tietoa voi olla hankala tunnistaa.

Lue seksuaa­lisuuteen ja seksiin liittyviä artikkeleita lehdistä ja osta seksuaalisuutta käsitteleviä tietokirjoja. Käy kirjojen kanssa keskustelua: opi tunnistamaan, miten mihinkin asiaan reagoit ja miksi.

KESKUSTELE KUMPPANISI KANSSA

Seksuaa­lista älykkyyttä on rohkeus keskustella oman kumppanin kanssa niin helpoista kuin vaikeista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Jutelkaa säännöllisesi, sillä seksuaalisuus ja siihen liittyvät tarpeet muuttuvat ajan kuluessa ja suhteen eri vaiheissa.

KESKUSTELE YSTÄVÄSI KANSSA

Seksuaalisuus ja seksi ovat kovin intiimi aihepiiri, mutta toivottavasti sinulla on ystävä tai pari, joiden kanssa voit keskustella näistä aiheista. Seksiasioista ei todellakaan tarvitse keskustella kaikkien kanssa, mutta sydänystävän kanssa on toisinaan ihan antoisaa peilata omia näkemyksiään tästäkin aihepiiristä.

Kirjoita seksuaalihistoriasi. Seksuaalihistorian tiedostaminen liittyy olennaisesti itsetuntemukseen. Kirjaaminen ei tarkoita pelkkää tekojen listaamista, vaan olennaisempaa on miettiä, mitä on tuntenut missäkin elämänvaiheessaan ja merkittävien tapahtumien aikana ja jälkeen.

Mistä olet nauttinut? Mitkä ovat olleet huippukokemuksia? Mikä niistä on tehnyt huippuja? Milloin seksuaalisuus on ollut elämässäsi merkittävässä roolissa, milloin taka-alalla, milloin vaiva ja miksi näin? Muista pitää pääpaino omissa tuntemuksissasi!

KEHITÄ KRIITIKON SILMÄÄSI

Katso yksi ilta televisiota sillä silmällä. Miten seksuaalisuus ja seksi esitetään ruudussa? Esitetäänkö seksuaalisuus kokonaisvaltaisena osana ihmistä, vai onko se kavennettu pelkäksi yhdynnäksi? Minkälaiset ihmiset mediassa harrastavat seksiä ja ovat haluttavia?Jo yksi ilta saattaa avata silmäsi ja opettaa olemaan hereillä laajemminkin.

Harjoitukset: erityistason seksuaaliterapeutti Maaret Kallio.

Maaret Kallio ja Taru Jussila: Syvyyttä seksiin – Kohti elävämpää seksuaalisuutta (Minerva  2010)

Kommentoi »