Kauneus ja Terveys

Matkailija, nämä rokotukset tarvitset

Matkailija, nämä rokotukset tarvitset
Onko punkkirokote tarpeellinen? Tarvitsetko hepatiittirokotteen Turkin matkallesi? Lue, mitkä rokotteet kannattaa ottaa!
Julkaistu: 6.5.2016

Matkailijan rokotukset kannattaa huolehtia kuntoon, sillä niistä aiheutuva mahdollinen haitta on huomattavasti pienempi kuin rokottamattomana saadun taudin aiheuttamat terveysriskit. 

Suomessa käytettävät yleiset matkailijoiden rokotteet on testattu ja niiden turvallisuus on taattu.

Mahdollisia reaktioita rokotteista voivat olla pistoskohdan kipu, turvotus ja kuumotus sekä toisinaan kuumekin. Allergisia iho-reaktioita esiintyy harvoin. Vaarallinen, heti rokotuksen jälkeen ilmaantuva anafylaksia on äärimmäisen harvinainen, ja se on hoidettavissa adrenaliiniruiskeella.

Nämä perusrokotukset tarvitaan aina

Kaikilla matkailijoilla on hyvä olla suoja MPR-tauteja eli tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Muita matkailijan perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus.

Suomalaissyntyinen matkailija on yleensä saanut nämä rokotukset osana kansallista rokotusohjelmaa. Matkalle lähdettäessä on hyvä huolehtia, että edellisestä tehosterokotuksesta ei ole yli kymmentä vuotta aikaa.

Tarvittaessa voi ottaa tehosterokotuksen myös poliota vastaan. Sitä suositellaan, kun matka suuntautuu maihin, joissa poliota yhä esiintyy tai on esiintynyt lähivuosina. Maakohtaiset rokotussuositukset löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta Matkailijan terveysoppaasta.

Punkkirokotetta voi tarvita kotimaassakin

TBE-rokotteen voi tarvita myös kotimaan kesälomalla. Rokote antaa suojaa punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan. Riskialueita ovat Suomessa muun muassa Turun ja Kotkan saaristo, Ahvenanmaa, Lappeenrannan seutu sekä Simon ja Kemin rannikkoalueet. Rokote on hyödyllinen myös Ruotsin saaristoon, Baltiaan, Venäjälle ja itäiseen Keski-Eurooppaan suuntautuvilla matkoilla.

Puutiaisaivokuumerokote kannattaa ottaa, vaikka punkkikausi olisikin jo alkanut. Punkit liikkuvat luonnossa aktiivisesti alkukeväästä myöhäiseen syksyyn asti. Täyden rokotussuojan saaminen vaatii kaksi rokotuskertaa 2-4 viikon välein.

Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Siksi rokotetunkin kannattaa suojautua punkin puremilta.

Hepatiitti A –rokote Turkkiin, Bulgariaan ja Maltalle

Hepatiitti A –viruksen voi saada saastuneesta ruoasta tai juomavedestä tai saastuneesta juomavedestä tehdyistä jääkuutioista. Myös puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit ovat tavallisia tartuntalähteitä.

Tartuntavaara on pieni Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa, Kanarian saarilla, Euroopan puoleisissa Välimeren maissa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suomalaisten suosimista kesälomakohteista esimerkiksi Turkkiin, Bulgariaan ja Maltalle hepatiitti A -rokotetta sen sijaan suositellaan. Muut maakohtaiset suositukset kannattaa tarkistaa THL:n verkkosivuilta.

Hepatiitti B on suojaamattoman seksin ja veren välityksellä tarttuva maksatulehdus. Tavallinen matkailija ei yleensä tarvitse hepatiitti B –rokotusta, mutta tietyissä riskitilanteissa se voi olla tarpeellinen maissa, joissa hepatiitti B:tä esiintyy kohtalaisesti tai runsaasti. Yksityiskohtaisemmat ohjeet antaa THL.

Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan enemmän rokotteita

Keltakuume on hyttysen välityksellä leviävä vakava virustauti. Rokotusta suositellaan, jos matka suuntautuu päiväntasaajan seuduille Afrikkaan tai Etelä- ja Väli-Amerikkaan. Aasiassa keltakuumetta ei esiinny. Taudin levittäjiä ovat lähinnä päiväsaikaan pistävät hyttyset.

Kolerarokote ei ole tarpeen useimmille matkailijoille. Koleran voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Koleraa esiintyy eniten Afrikassa, mutta jonkin verran myös Aasiassa, erityisesti Intiassa ja Indonesiassa ja harvoina epidemioina Etelä- ja Keski-Amerikassa. Rokotusta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat taudin esiintymisalueella huonoissa hygieenisissä oloissa.

Lavantautia tavataan Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa. Lyhyitä aikoja kaupungeissa ja hyvissä hotelleissa oleskeleva matkailija ei yleensä tarvitse lavantautirokotusta. Taudin voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Rokotusta voi harkita, jos oleskelu taudin esiintymisalueilla jatkuu paria viikkoa pidempään tavanomaisten turistialueiden ulkopuolella.

Japanin aivotulehdus on hyttysten levittämä sairaus, jota Japanin ohella esiintyy monissa Aasian maissa, kuten Bangladeshissa, Intiassa, Nepalissa, Pakistanissa, Pohjois-Thaimaassa sekä Vietnamissa. Tavallisella muutaman viikon turistimatkalla ei yleensä tarvita rokotetta Japanin aivotulehdusta vastaan, mutta oleskelun jatkuessa pidempään se voi olla tarpeen etenkin maaseutualueilla.

Lähteet: työterveyslääkäri Ahti Vainio Mehiläisestä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysopas

Lue myös:

1 kommentti