Kauneus ja Terveys

Terveellisesti reissussa

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa
Julkaistu: 22.2.2011

Kysymys:

Olen muuttamassa puoleksi vuodeksi Keski-Eurooppaan. Pelkään, että reissun aikana ruokailutottumukseni muuttuvat epäterveellisiksi. Suomessa syön proteiinipitoista ruokaa ja leiväksi valitsen ruisleipää. Miten esimerkiksi ruisleivän voisi korvata terveellisesti? Millaisia tuotteita kaupan hyllyltä kannattaa ulkomailla valita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lomalla tai muuten ympäristön vaihdoksessa ruokailu on usein haaste, sillä rutiinit menevät uusiksi. Ruisleipää ei kovin monesta Euroopan maasta saa. Saksasta sitä vielä löytää, mutta mitä etelämmäksi mennään, sitä heikompi saatavuus on. Jos ruisleipää ei löydy, kannattaa katsoa paikalliset näkkileipävalikoimat. Pakatuissa leivissä pitäisi olla tiedot kuitu- ja täysjyväpitoisuudesta. Pyri löytämään leipä, jossa on kuitua vähintään 6 grammaa 100 grammassa.Leipää ei kannata valita pelkän värin perusteella, koska väri ei välttämättä kerro kuitupitoisuudesta. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja on saatavilla ulkomailla siinä missä Suomessakin, jopa paremmin. Syö kasviksia runsaasti, jotta ruokavaliosi kuitupitoisuus pysyisi hyvällä tasolla. Myös puurot ja myslit ovat ulkomailla hyviä kuidun lähteitä. Muista kuitenkin tarkistaa niiden sokeripitoisuus. Maitovalmisteet ovat usein rasvaisempia ja jogurtit sokerisempia kuin Suomessa, joten muista sopiva annoskoko. Pyri pitämään kiinni ruokailun säännöllisyydestä myös ulkomailla, ja vaikka uusiakin herkkuja löytyy, syö niitä kohtuudella.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.