Kauneus ja Terveys

Nauti matkasta: suojaudu sairauksilta!

Nauti matkasta: suojaudu sairauksilta!
Rokotuksilla ei voi suojautua kaikkia tauteja vastaan, mutta matkustellessa niistä voi kuitenkin olla iloa.
Julkaistu: 6.7.2015

Hyttyset levittävät lämpimissä maissa malarian lisäksi myös monia muita sairauksia. Keltakuume, joka on virustauti, tarttuu niin ikään hyttysen pistosta ja on tappavan vaarallinen. Sitä vastaan on olemassa tehokas rokotus, joka on pakollinen monessa Afrikan ja Etelä-Amerikan maassa.

Denguekuume puolestaan on hyttysen levittämistä hankalista virustaudeista yleisin. Sitä, kuten myös sen sukulaistautia chikungunya-kuumetta, esiintyy nykyään lähes joka mantereella, aika ajoin myös Euroopassa.

Joku aika sitten seitsemän suomalaista sai dengue-tartunnan Madeiralla.

Dengue ja chikungunya aiheuttavat pahimmillaan vaikeita nivelkipuja ja korkeaa kuumetta. Ainoa keino suojautua niitä vastaan on suojautua hyttysen pistoilta. Dengueta ja chikungunyaa levittävät hyttyset lentävät päivisin ja pistävät ulkona.  Malariasääsket puolestaan ovat verenhimoisimmillaan hämärässä auringon laskiessa ja noustessa ja pistelevät niin sisätiloissa kuin ulkonakin.

– Tyypillisesti pistoja saa nilkkoihinsa illalla ulkoilmaravintolassa pöydän alla surraavista sääskistä. Niitä kun vetää puoleensa erityisesti jalkahien tuoksu, sanoo erikoislääkäri Juhani Murros.

Katso mitä suuhusi laitat

Saastuneesta ruoasta ja juomasta voi tropiikissa saada suolistoonsa ikäviä vatsavaivoja aiheuttavia alkueläimiä. 

Myös monet sairaudet kuten kolera, lavantauti ja A-hepatiitti leviävät ravinnon ja veden välityksellä. Toisin kuin alkueläimiä ja loismatoja, niitä vastaan voi kuitenkin suojautua rokotteella.

– Tosin lavantauti- ja kolerarokotuksen suojateho voi pettää, jos vesi ja ruoka ovat niin pahoin saastuneita, että suolistoon kulkeutuu ravinteiden mukana suuria määriä taudinaiheuttajia.Kolerarokotus antaa hyvää suojaa myös tavalliselle turistiripulille, jonka lähes jokainen matkailija saa ennen pitkää.

– Rokote on siitä kätevä, että se otetaan suun kautta ja sen voi ottaa vaikkapa kotona. Sillä ei myöskään ole merkittäviä haittavaikutuksia. A-hepatiittirokotusta suosittelen kaikille, myös Euroopassa matkaajille, Juhani Murros summaa.

Kommentoi »