Kauneus ja Terveys

Kokenut matkaaja: "Sairastuin malariaan kahdesti"

Kokenut matkaaja: "Sairastuin malariaan kahdesti"
Hanna Koiviston niskasärky ja korkea kuume paljastuivat verikokeessa malariaksi. Kaksi vuotta myöhemmin tilanne toistui.
Julkaistu: 7.7.2015

”Olen matkustanut eri puolilla Kaakkois-Aasiaa sekä useita kertoja Afrikassa. Viimeisimmän matkan tein avopuolisoni Samin kanssa Afrikkaan. Matkustimme reilun kolmen vuoden ajan mantereen ympäri maateitse. 

Hoidin rokotukset kuntoon: Minulla on hepatiitti-, jäykkäkouristus-, polio- sekä keltakuumerokotus.

Lisäksi otin lyhytaikaisemmat kolera- ja lavantautirokotukset sekä japanin aivotulehdus- ja meningokokkirokotteet. 

Malarian estoon lääkäri määräsi kerran viikossa otettavaa Lariamia. Noin puolen vuoden matkustamisen jälkeen lääke teki kuitenkin tepposet.

Kesällä 2010 olimme Ghanassa. Ensin Sami sairastui, ja pari viikkoa myöhemmin minun mahani meni sekaisin ja samalla lämpö nousi hieman. Lopulta Samin kuume nousi neljäänkymmeneen asteeseen.

Seudulla oli sadekausi ja paljon hyttysiä, joten osasimme epäillä malariaa. Lähdimme lääkäriin, mutta koska oli sunnuntai, verikokeita ei voitu ottaa. Lääkärin mukaan kyseessä oli joko malaria tai ärhäkkä vatsatauti, ja hän määräsi Samille malarialääkityksen kaiken varalta. Se auttoi Samilla nopeasti.

Kun oma olotilani huononi pari viikkoa myöhemmin, hakeuduin yliopistolliseen sairaalaan. Hartioita ja niskaa särki­ ja korkea kuume nousi yhdessä yössä. Verikokeessa varmistui, että kyseessä oli malaria.

Olin sen verran huonossa kunnossa, että vanhempi egyptiläinen lääkäri otti minut sairaalaan. Minua hoidettiin kiniinillä, joka taitaa olla jo aika vanhanaikainen lääke. Lääkettä annettiin suonensisäisesti, ja se aiheutti­ huonovointisuutta ja mielialavaihteluja.

Palvelu sairaalassa kuitenkin pelasi, ja hygienia oli hyvä. Osastolla oli samaan aikaan yli kymmenen muutakin malariapotilasta. Neljässä päivässä paranin niin, että pääsin jatkamaan matkaani. 

Vähän malariasta parantumisen jälkeen jätimme estolääkkeen pois. Resepti olisi ollut vuodeksi, mutta minua hirvitti vahvan lääkkeen syöminen niin pitkään. Myös se mietitytti, ettei  mahdollisen malarian oireita havainnut yhtä helposti silloin, kun söi estolääkettä. Suojauduimme sääsken pistoilta hyttyskarkotteella ja nukkumalla verkon alla. Lisäksi kannoimme mukanamme malarialääkkeitä, joita voisi tiukassa paikassa ottaa.

Kuukausien ajan pysyin terveenä. En kärsinyt edes vatsataudeista. Luultavasti hitaasti matkaamalla elimistö ehti tottua paremmin paikalliseen bakteerikantaan.

Kaksi vuotta ensimmäisen malarian jälkeen olin Malawin maaseudulla tutustumassa HIV-hankkeeseen. Oloni alkoi jälleen heiketä. Oireet olivat samankaltaiset kuin edellisellä kerralla, joten hakeuduin hoitoon. Ensimmäisessä sormenpäästä otetussa pikatestissä malaria ei näkynyt, ja sain antibioottikuurin. Sitten kuume nousi jälleen niin korkealle, että oli lähdettävä takaisin lääkäriin. Oksensin sairaalan pihalle, ja olo oli surkea. Uusi testi olikin positiivinen. 

Sain kolmen päivän lääkekuurin mukaan hotelliin. Sami oli vielä naapurimaassa töissä, joten tällä kertaa sairastin yksin. Silloin kieltämättä toivoin, että vierellä olisi joku läheinen tai edes joku samasta kulttuurista.

Onnekseni hotellin henkilökunta oli ystävällistä. He kävivät katsomassa minua säännöllisesti ja järjestivät syötävää. Yksi työntekijöistä kävi jopa rukoilemassa sängyn vierellä puolestani. Muutamassa päivässä olo koheni. 

Minulla on ollut onnea, että malariat on todettu ajoissa, ja ehdin saada avun. Olen itsekin tavannut ihmisiä, joille on käynyt huonommin. Esimerkiksi denguekuume kuulostaa pelottavalta ja tuntuu olevan aika yleinen.

Pysyvää pelkoa matkustamista kohtaan sairastaminen ei silti jättänyt. Maailmassa on toki maita, jonne en lähtisi. Mutta maalaisjärjellä selviää aika pitkälle. Uskon, että kun on tietoinen riskeistä ja huolehtii perushygieniasta, pärjää jo aika hyvin.”

Kommentoi »