Punkkikausi jatkuu, häädä pureva kuokkavieras heti

Punkkikausi jatkuu, häädä pureva kuokkavieras heti
Kun liikut kesäisessä luonnossa, käytä vaaleita ja mielellään pitkähihaisia vaatteita. Muista tehdä punkkitarkistus joka ilta.
Julkaistu 5.9.2014

Ihoon tiukasti imukärsänsä työntävä ja verta imevä punkki on kesän ikävin kutsumaton vieras. Ole silmä tarkkana. Pienimmät tauteja levittävät punkit ovat vain 1–2 millimetrin mittaisia. Toimi näin, jos se tulee kylään.

Estä punkki 

● Punkit viihtyvät aluskasvillisuudessa, pensaikoissa ja heinikoissa, mistä ne tarttuvat iholle. Kun liikut luonnossa, pukeudu pitkiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Kääräise housunlahkeet sukkien sisälle. Punkit huomaa helpommin vaaleista kuin tummista vaatteista.

● Leikkaa kotipihan ruoho ja aluskasvillisuus matalaksi.

● Tee punkkisyyni joka ilta. Tarkista erityisesti polvitaipeet, nivuset, kainalot, korvantaukset ja hiusraja.

● Tavalliset hyttyskarkotteet eivät torju punkkeja. Punkkikarkotteet saattavat vähentää punkkien tarttumista, mutta nekään eivät anna aukotonta suojaa.

● Tarkista lemmikkieläinten turkki iltaisin. Punkit voivat siirtyä eläimistä ihmisiin. Älä nuku lemmikkien kanssa.

Poista punkki 

● Kun huomaat punkin ihossa, poista se heti punkkipihdeillä tai -pinseteillä. Jos sellaisia ei ole, kokeile mitä tahansa pinsettejä tai vaikkapa kahta teelusikkaa.

● Tartu punkin päähän läheltä ihoa ja vedä rauhallisesti ulospäin. Ruuvaavasta liikkeestä ei ole hyötyä.

● Jos punkki on pieni ja tumma, se ei ole ehtinyt olla ihossa kauaa. Silloin borrelioositartunnan riski on erittäin pieni. Jos punkki on pullistunut ja väriltään vaaleampi, se on jo ehtinyt alkaa herkutella verellä.

● Älä rasvaa punkkia. Se voi saada punkin sylkäisemään puremaan, jolloin borrelioosin riski kasvaa.

● Joskus pala punkin imukärsää voi jäädä ihoon. Se voi tulehduttaa ihon muttei lisää borrelioosin riskiä.

● Puhdista puremakohta tavallisella desinfiointiaineella.

Hoida puremakohta 

● Tarkkaile puremakohtaa ja vointiasi muutaman viikon ajan. Voit piirtää iholle kuulakärkikynällä rinkulan, jotta muistat puremakohdan. Jos iholle ilmestyy laajeneva punoitus tai saat flunssan kaltaisia oireita, mene lääkäriin.

● Hyönteisenpiston kaltainen punainen paukama ei tarkoita tartuntaa.

● Antibiootteja ei käytetä, jos oireita ei ole. Jos olet raskaana, ehkäisevä antibioottikuuri voi olla tarpeen.

Mitä tauteja punkeista voi saada? 

PUUTIAISAIVOKUUME on TBE-viruksen aiheuttama tauti. Virus tarttuu punkista minuuteissa. Ensioire on flunssankaltainen lämmönnousu. Parin viikon päästä osa saa korkean kuumeen, päänsärkyä ja niskan jäykkyyttä, joskus myös aivo- tai hermosto-­oireita. Parantavaa hoitoa ei ole. Tauti voi vaatia sairaala­hoitoa.Puutiaisaivokuumetta kantavia punkkeja on havaittu vain tietyillä alueilla, kuten Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Tautia vastaan on rokote, jota suositellaan niille, jotka asuvat tai oleskelevat riskialueilla.

BORRELIOOSI on Borrelia­ burgdorferi bakteerin aiheuttama tauti. Punkin pitää olla ihossa useita tunteja, jopa vuorokausi, ennen kuin bakteeri tarttuu.Usein ensimmäinen ­oire on laajeneva punoitus iholla. Joskus sitä ei kuitenkaan tule tai ihminen ei huomaa sitä. Osalla borrelioosi voi tämän jälkeen parantua itsestään. Hoitamattomana tauti saattaa levitä hermostoon tai tuki ja liikuntaelimistöön. Neuro­borrelioosi voi oireilla nivel- ja lihassärkyinä, neurologisina oireina, aivokalvontulehduksena ja kasvohermohalvauksena. Borrelioosiin ei ole roko­tetta. Ihon punoittaessa aloitettu antibioottikuuri hoitaa yleensä taudin kokonaan. Pidemmälle edennyt sairaus voi vaatia antibiootteja suonensisäisesti. Joillekin jää oireita, vaikka bakteeri olisi nitistetty.

Lähteet: Lastentautien lääkäri, borrelioositutkija Pekka Lahdenne/Hyks Lastenklinikka ja Kuka pelkää punkkia (Duodecim 2011). Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys-lehdessä 9/2014.

Kommentoi »