Terve.fi

Kysymyksiä ja vastauksia e-pillereistä

Kysymyksiä ja vastauksia e-pillereistä
E-pillerit ovat hormonivalmisteita. Estrogeenia ja progestiinia sisältävät yhdistelmäpillerit estävät munasolun kypsymistä ja ovulaatiota eli munasolun irtoamista, jolloin hedelmöitystä ei pääse tapahtumaan. Yhdistelmäehkäisypillereitä on kahdenlaisia.
Julkaistu: 28.3.2007

1. Miten e-pillerit vaikuttavat ja mitä eroa niillä on?

Toiset sisältävät joka tabletissa vakiomäärän hormoneja (yksivaiheiset) ja toiset (kolmivaiheiset) taas sisältävät erimäärän hormoneja kierron eri vaiheissa. Minipillerit sisältävät vain progestiinia eli keltarauhashormonia. Ne vaikuttavat kohdunkaulan limaan ja tekevät siitä siittiöitä läpäisemättömän.

Tablettien lisäksi vaihtoehtoja ovat ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas. Ehkäisyrengas sisältää estrogeenia ja progestiinia. Rengas asetetaan emättimeen ja samaa rengasta käytetään 3 viikkoa. Renkaan voi poistaa muutamaksi (alle 3) tunniksi ilman että ehkäisyteho kärsii. Kolmen viikon jälkeen rengas poistetaan ja pidetään viikon tauko. Myös ehkäisylaastari sisältää estrogeenia ja progestiinia. Laastari kiinnitetään iholle ja sitä pidetään viikon ajan paikallaan, viikon päästä vaihdetaan toinen laastari. Kolmen viikon jälkeen, pidetään viikon tauko ilman laastaria. Ehkäisyrengas ja laastari soveltuvatkin tilanteissa, joissa pillereiden säännöllinen muistaminen on vaikeaa.

Pidempiaikaisia ratkaisuja ovat ehkäisykapseli, jonka lääkäri asettaa ihon alle. Ehkäisykapseli sisältää pelkkää progestiinia. Ehkäisyteho kestää 3-5 vuotta. Kierukka (hormoni tai kupari) on lääkärin emättimeen asettama ehkäisymenetelmä. Kierukkaa käytetään harvoin nuorilla synnyttämättömillä naisilla.

2. Miksi e-pillereitä käytetään ja ovatko ne tehokkaita?

E-pillereitä käytetään raskauden ehkäisyn lisäksi kovien kuukautiskipujen hoitoon, kuukautiskierron säännöllistämiseksi, runsaisiin kuukautisvuotoihin sekä aknen ja rasvaisen ihon hoitoon. E-pillereiden avulla voidaan myös siirtää kuukautisia. E-pillerit ovat tehokkaita ohjeiden mukaan käytettynä. E-pillerit eivät suojaa sukupuolitaudeilta, joten käytä kondomia aina suhteen alussa.

3. Miten hankin e-pillerit?

E-pillerit ovat reseptilääkkeitä eli tarvitset reseptin, jotta voit ostaa niitä apteekista. E-pillerireseptin voit saada ehkäisyneuvolasta, terveyskeskuksesta, yksityiseltä gynekologilta, kouluterveydenhuollosta tai nuorisopoliklinikalta. Soita tai mene juttelemaan asiasta. Joissakin kunnissa saat aloituspakkauksen mukaasi ilmaiseksi.

4. Mitä gynekologin/lääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Lääkäri haastattelee sinua ja kyselee terveyteesi liittyviä asioita, jotta voidaan selvittää mitkä ovat tarpeesi ja mikä ehkäisyvalmiste soveltuu sinulle parhaiten. Lääkärillä on vaitiolovelvollisuus, joten pillerit voi halutessaan hankkia ilman että vanhemmat saavat tietää asiasta. Gynekologiset tutkimukset eivät ole pakollisia, eikä niillä usein ole kiire. Lääkäri voikin kirjoittaa e-pillerireseptin ilman gynekologisten tutkimusten suorittamista.

Mahdollisia tutkimuksia ovat mm. sisätutkimus ja PAPA-koe. Tutkimuksissa on aina valttia olla mahdollisimman rento, niin ne eivät satu. Lääkärin tai hoitajan kanssa voi aina myös keskustella toiveista ja peloista. Tarvittaessa voidaan käyttää pienikokoisia instrumentteja. Vastaanotolla kannattaa myös aina esittää omia mieltä painavia kysymyksiä. Kysymykset kannatta kirjoittaa jo valmiiksi kotona paperille, koska ne helposti unohtuvat jännittävässä tilanteessa.

Sisätutkimuksessa lääkäri vie kaksi sormea emättimeen ja tunnustelee samalla toisella kädellä alavatsan päältä. Lääkäri kertoo tavallisesti mitä tekee tutkimuksen edetessä. PAPA-kokeen tarkoituksena on selvittää, että emättimen ja kohdun alueella ei ole haitallisia solumuutoksia. PAPA-kokeessa otetaan irtosolunäyte lastalla ja pumpulipuikolla.

5. Mitä apteekissa tapahtuu ja mitä pillerit maksaa?

Kela-korttia ei usein tarvita, koska ehkäisyyn tarkoitetuista e-pillereistä ei saa kela-korvausta (poikkeus aknen hoitoon käytettäessä Diane Nova/Cypretyl). E-pillereitä on tavallisesti yhden, kolmen ja kuuden kuukauden pakkauksissa. Apteekissa farmaseutti tai proviisori kysyy minkä kokoisen pakkauksen haluat. Voit kysyä hintatietoja farmaseutilta tai proviisorilta. Jos valmisteelle on edullisempi samansisältöinen vaihtoehto, sinulle usein kerrotaan siitä. Hintaerot ovat kuitenkin usein pienet, joten jos haluat ehdottomasti halvemman vaihtoehdon, kysy farmaseutilta. Hintatietoja ja vaihtokelpoisia lääkkeitä voit tutkia hintavertailunettisivuilta. Rinnakkaistuoduissa vaihtokelpoisissa valmisteissa pakkausten päivämäärämerkinnät voivat olla vieraalla kielellä. Voit pyytää farmaseuttia/proviisoria näyttämään sisäpakkausta, jotta voit arvioida onko valmistetta helppo käyttää. Lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa Suomen apteekeissa ja sama resepti käy kaikissa apteekeissa.

Voit kysyä farmaseutilta, jos jonkin asia askarruttaa sinua valmisteen käytössä. Tarvittaessa voit myös soittaa apteekkiin myöhemmin. Farmaseutti merkitsee reseptiin onko siinä jäljelle lääkettä, ja jos resepti on vanhenemassa (resepti on vuoden voimassa), kehottaa uusimaan reseptin. Lääkärin vastaanotolla kannattaakin selvittää miten resepti uusitaan. Lääkäri voi uusia reseptin vuositarkastuksen yhteydessä, jos sinulla on sellainen. Tavallisesti resepti viedään terveysasemalle. Myös apteekki voi uusia reseptin puhelimitse, jos olet sopinut asiasta lääkärin kanssa.

6. Mikä on paras pillerimerkki?

Parasta pillerimerkkiä ei ole, vaan tilanne on aina yksilöllinen. Toinen saa toisesta valmisteesta häiritseviä haittavaikutuksia ja toiselle se sopii erinomaisesti ilman mitään ongelmia. Merkkiä voidaankin joutua vaihtamaan, jos haittavaikutukset eivät häviä kolmen kuukauden sisällä. Jokaiselle kuitenkin yleensä löytyy sopiva ehkäisymenetelmä, koska markkinoilla on useita erilaisia vaihtoehtoja ja valmisteita. Lääkäri valitsee mielestään sopivimman valmisteen haastattelun ja potilaan tarpeiden perusteella. Ehkäisyn valitaan vaikuttavat ikä, ehkäisy tarpeen kesto, terveyden tila, tupakointi, kuukautiset ja ehkäisyn varmuus. Myös synnyttäneisyys vaikuttaa ehkäisymenetelmän valintaan.

7. Miten pillereiden käyttö aloitetaan?

Pakkausselosteesta löytyy yksityiskohtaiset tiedot miten pillereiden käyttö aloitetaan tai jos siirrytään toisesta valmisteesta toiseen. E-pillereiden käyttö aloitetaan tavallisesti kuukautiskierron 1. päivänä eli kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä.

Ehkäisytehon alkaminen riippuu valmisteesta. Toisilla valmisteilla se alkaa ensimmäisestä tabletista ja toisten kanssa voi mennä parin viikon verran ensimmäisestä pilleristä. Voit käyttää lisäehkäisyä (kondomi) tänä aikana. Pillereiden aloittamisen yhteydessä kuukautiset voivat mennä hieman sekaisin. Kuukautiset voivat keskeytyä ja epäsäännöllisiä tiputteluvuotoja voi esiintyä. Jos haittavaikutukset eivät häviä kolmen kuukauden aikana, voi olla syytä vaihtaa toiseen merkkiin.

8. Miten pillereitä käytetään?

Valmistekohtaiset käyttöohjeet löydät pakkausselosteesta. Yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö aloitetaan tavallisesti 1. vuotopäivänä ja niitä otetaan tavallisesti 1 tabletti päivässä 21 päivän ajan (3 viikkoa), jonka jälkeen pidetään 7 päivän tauko. Seitsemän päivän tauon jälkeen aloitetaan seuraava liuska. E-pillerit on aina tärkeää ottaa samaan kellon aikaan päivästä. Yhdistelmäehkäisypillereissä tavallisesti alle 12 tunnin myöhästyminen ei kuitenkaan yleensä vaikuta tehoon. Eli jos otat pillerin tavallisesti klo 7 aamulla, voit viikonloppuna nukkua myöhempään ja ottaa pillerin herättyäsi (klo 19 mennessä). Tarkista pakkausselosteesta miten sinulle määrättyä valmistetta tulee käyttää. Lääkäri voi myös määrätä pillereitä käytettäväksi useamman levyn peräkkäin, jolloin vuototauko pidetään esimerkiksi 2-3 kuukauden välein.

Joitakin valmisteita käytetään joka päivä ja niissä on plasebotabletteja (ei lääkeainetta sisältäviä tabletteja) taukopäivien varalle. Minipillereitä käytettäessä ei pidetä taukoa vaan niitä käytetään säännöllisesti, yksi tabletti joka päivä. Minipillereiden kohdalla on tärkeää ottaa tabletti aina samaan aikaan päivästä, koska jopa alle 3 tunnin ero valmisteen ottoajankohdassa voi heikentää ehkäisytehoa.

9. Mitä haittavaikutuksia pillereillä on? Onko esteitä käytölle?

Haittavaikutukset ovat yksilöllisiä, eikä niitä välttämättä ilmene lainkaan. Valmisteiden yleisimmät haittavaikutuksen on lueteltuna pakkausselosteessa. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat tiputteluvuoto, turvotukset, rintojen arkuus, päänsärky ja pahoinvointi. Haittavaikutukset häviävät usein ensimmäisten käyttökuukausien aikana. Vakava ja erittäin harvinainen haittavaikutus on veritulppa. Riskiä saada veritulppa lisäävät korkea ikä, tupakointi ja korkea verenpaine. Maksasairaus ja kohonnut (perinnöllinen) veritulppariski ovat yleensä este e-pillereiden käytölle.

10. Mikä voi heikentää tehoa?

Tablettien unohtaminen heikentää tehoa. Pakkausselosteessa on ohjeet unohtamisen varalle. Myös oksentaminen ja ripuli voivat heikentää tablettien tehoa. Pakkausselosteesta löytyy myös mitkä muut lääkkeet voivat heikentää valmisteen tehoa. Lääkärille kannatta aina mainita, että käyttää e-pillereitä jotta lääkäri tietää lääkkeitä määrätessä välttää mahdollisia yhteisvaikutuksia. Tavallisimpia e-pillereiden tehoa heikentäviä lääkevalmisteita ovat lääkehiili, tietyt epilepsialääkkeet ja jotkut antibiootit. Antibioottikuurin aikana voikin käyttää kondomia lisäehkäisynä. Myös rohdosvalmisteet kuten masennuksen hoitoon käytettävät mäkikuismavalmisteet voivat heikentää e-pillereiden tehoa.

11. Onko ehkäisyteho voimassa taukoviikolla?

Ehkäisyteho on voimassa myös taukoviikolla, edellyttäen että olet käyttänyt valmistetta ohjeiden mukaan.Tyhjennysvuoto voi jäädä joskus tulematta e-pillereiden käytön aloituksen yhteydessä. Tällöin uusi liuska aloitetaan normaalisti 7 päivän tauon jälkeen. Halutessasi voit tehdä raskaustestin.

12. Mitä teen jos unohdan ottaa pillerin?

Ehkäisytehon säilymiseksi on tärkeää muistaa käyttää e-pillereitä ohjeen mukaan. Jos unohdat ottaa pillerin, löydät pakkausselosteesta tiedon miten sinun tulee toimia. Tarvittaessa kannattaa käyttää kondomia, jotta ehkäisyteho pysyy riittävänä. Unohduksen vaikutus ehkäisytehoon riippuu siitä, kauanko aikaa valmisteen unohtamisesta on. Toimintaohjeisiin unohdustilanteessa yhdistelmäehkäisypillereiden kohdalla vaikuttaa myös millä viikolla unohdus on tapahtunut.

13. Miten siirrän kuukautisia e-pillereiden avulla?

Pakkausselosteesta löytyy ohje miten yhdistelmäpillereiden avulla siirretään kuukautisia. Voit kysyä myös lääkäriltä tai apteekista. Käytännössä pillereitä syödään pidempään ilman taukoviikon pitämistä. Minipillereiden avulla ei voi siirtää kuukautisia. Reseptillä on saatavissa keltarauhashormonivalmiste, jonka avulla voi siirtää kuukautisia, jos ei käytä e-pillereitä.

14. Mistä saan lisätietoa?

Valmisteiden pakkausselosteet löydät Lääkelaitoksen sivuilta (kohdasta Lääkehaku- (PIL)). Lääkkeiden hinnat löytyvät Apteekki.fi-sivuilta ja Yliopiston apteekin -sivuilta.

Kommentoi »