Huolelle löytyy perusteitakin, sillä tuoreen Harvardin yliopistossa tehdyn erittäin kattavan meta-analyysin mukaan sokeroitujen virvoitusjuomien säännöllinen käyttö lisää merkittävästi tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä. Tutkijoiden mukaan yhteys virvoitusjuomien ja näiden sairauksien välillä on selkeä. Virvoitusjuomina pidetään muun muassa limonadeja, energiajuomia ja jääteetä.
- Lue lisäksi: 6 kysymystä energiajuomista
”Monet aiemmat tutkimukset ovat tarkastelleet sokeroitujen virvoitusjuomien ja diabeteksen riskin välistä suhdetta, ja useimmissa on löydetty positiivisia yhteyksiä, mutta meidän tutkimuksemme, joka on saatavilla olevien tutkimuksien yhteisanalyysi, tarjoaa kattavan kuvan riskien suuruusluokasta ja todisteiden yhdenmukaisuudesta”, tutkimusta johtanut Vasanti Malik kertoo.
Malikin johtamassa meta-analyysissa käytiin läpi 11 tutkimuksen tuloksia, joihin oli osallistunut kaiken kaikkiaan peräti 310 000 henkilöä ja yli 15 000 tyypin 2 diabetespotilasta ja lähes 20 000 metabolisen oireyhtymän kantajaa.
Meta-analyysin tuloksista ilmenee, että 1–2 sokeroidun virvoitusjuoman nauttiminen päivittäin lisäsi tyypin 2 diabeteksen riskiä 26 prosentilla ja metabolisen oireyhtymän riskiä 20 prosentilla verrattuna henkilöihin, jotka nauttivat virvokkeita kerran kuukaudessa tai harvemmin.
Harvard-tutkijat huomauttavatkin, että nyt saatujen tuloksien perusteella sokeroitujen virvoitusjuomien käyttöä tulisi rajoittaa näiden sairauksien ehkäisemiseksi. Esimerkiksi Suomessa sekä 1 tyypin että 2 tyypin diabeteksen on havaittu yleistyneen hälyttävästi niin nuorilla aikuisilla kuin nykyään myös työikäisillä ihmisillä.
”Ihmisten tulisi rajoittaa nauttimiensa sokeroitujen virvoitusjuomien määrää ja korvata ne terveellisillä vaihtoehdoilla, kuten vedellä vähentääkseen diabeteksen lisäksi myös liikalihavuutta, kihtiä, hammaskariesta ja sydän- ja verisuonitauteja”, Malik toteaa.
Tutkimus julkaistiin Diabetes Care –lehden verkkoversiona tällä viikolla ja printtilehdessä tutkimus julkaistaan marraskuussa.
Lähde: Harvardin yliopiston tiedote