Terve.fi

Nämä 5 yllättävää faktaa saavat sinut luopumaan limsoista lopullisesti

Nykyään lähes jokainen tietää, että limsat ovat pahaksi terveydelle. Tiedämme senkin, että myös kevytlimsoissa on omat vaaransa. Mutta kuinka moni tietää tarkkaan, mitä haittoja limsan juonnista on terveydelle?

Nykyään lähes jokainen tietää, että limsat ovat pahaksi terveydelle. Tiedämme senkin, että myös kevytlimsoissa on omat vaaransa. Mutta kuinka moni tietää tarkkaan, mitä haittoja limsan juonnista on terveydelle?

Huffington Post listasi nämä viisi faktaa, jotka saavat sinutkin luopumaan limsan juomisesta lopullisesti.

1. Kerää rasvaa elinten ympärille

Kyse on vaarallista rasvoista, joita on vaikea havaita paljaalla silmällä. Tämä tarkoittaa sitä, ettet ole ehkä tietoinen terveysongelmista, koska et näe kehosi muutoksia omin silmin. Tanskalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti limsaa juovilla on enemmän haitallista piilorasvaa  esimerkiksi maksassa ja luustossa.

2. Kevytlimsaan vaihtaminen ei auta

Looginen ajatus olisi, että sokeripohjaisen limsan vaihtaminen sokerittomaan on hyväksi terveydelle. Vaikka tämä kalorinäkökulmasta saattaakin pitää paikkansa, kevytlimsoilla on omat vaaransa ja sivuvaikutuksensa. Teksasissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kevytlimsoja juovien vyötärönympärys kasvoi 70 prosentilla verrattuna niihin, jotka eivät juoneet limsaa lainkaan. Ei kannata siis ajatella, että kevytlimsa auttaisi laihtumaan.

3. Joissakin limsoissa on myrkyllisiä paloa hidastavia kemikaaleja

Euroopassa ja Japanissa on jo kielletty myrkyllisiä paloa hidastavia kemikaaleja sisältävien limsojen myynti, mutta Yhdysvalloissa näitä juomia vielä myydään. Alun perin paloa hidastavat kemikaalit on kehitetty suojaamaan muovituotteita, mutta niitä käytetään myös säilyttämään maut limsoissa.

4. Limsat saastuttavat vesistöjä

Tämä on yksinkertaista: kehomme eivät pysty hajottamaan keinotekoisia makeutusaineita (syy sinänsä välttää limsoja), joten ne pääsevät vesistöihimme. Vedenkäsittelylaitokset eivät myös saa karsittua näitä aineita, joten ne pääsevät kellumaan jokiin ja järviin.

5. Limsat vanhentavat – ja nopeasti

Limsa heikentää luustoa, kuluttaa hampaita ja aiheuttaa munuaisongelmia. Sekä tavalliset että kevytlimsat sisältävät fosforihappoa, joka aiheuttaa kaikki edellä mainitut terveysongelmat. Vuonna 2010 tehdyssä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että korkea määrä fosfaatteja sai hiiret kuolemaan viisi viikkoa aikaisemmin kuin ne hiiret, joiden fosfaattimäärät olivat normaalit.

Lue lisää:

Julkaistu: 27.9.2014
4 kommenttia