Sairaudet

Myös sokerittomia limuja suosivat diabeteksen vaarassa

14.2.2013 Terve.fi

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 66 000 naisen neljätoistavuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 1 400 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Kun tutkijat vertasivat naisia virvoitusjuomien kulutuksen perusteella, aikuistyypin diabetes kehittyi selvästi todennäköisemmin naisille, jotka joivat eniten virvoitusjuomia kuin naisille, jotka eivät juoneet niitä lainkaan. Yhteys koski sekä sokerilla että keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja virvoitusjuomia.

Tutkijat eivät tässä vaiheessa pysty sanomaan miltä osin yhteys johtuu keinotekoisesti makeutetuista virvoitusjuomista ja miten paljon ilmiö selittyy niitä juovien muilla ominaisuuksilla.

Sokerilimujen kohdalla yhteys välittyi osin lihavuudella, mutta myös sokerittomia juovia suosivien diabetekset liittyivät usein liikakiloihin. Tämän vuoksi on mahdollista, että juomien sijaan ylipainoisuus ja muut diabeteksen riskitekijät ovat nyt havaitun diabetesriskin takana. On esimerkiksi mahdollista, että suurentuneessa diabeteksen vaarassa olevat alkavat suosia sokerittomia limuja, koska haluavat pienentää sairastumisriskiään.

Jotta sokerittomien virvoitusjuomien mahdolliset diabetesvaikutukset todella selviävät, on asiaa tutkittava vielä lisää laadukkaissa satunnaistetuissa tutkimuksissa, tutkijat suosittavat.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Diabetes, tyyppi 2 -tietopaketti

Lisää todisteita sokerilimujen lihottavuudesta

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt