Kokonaisvaltainen hyvinvointi on elämäntapa. Jos tavoitteenasi on hyvinvoivan kehon ja mielen lisäksi painonpudotus, sinun on löydettävä tasapaino treenaamisen, syömisen ja levon kanssa. Mutta pärjäätkö yksin vai kaipaisitko apua?
Voisiko ravintovalmennuksesta olla sinulle hyötyä painonpudotuksessa?
Ravintovalmennus on muutakin kuin jaettuja ruokavalioita ja vaa’alla hyppimistä. Se on oikeastaan ihan kaikkea muuta.
Suurin vastuu on sinulla itselläsi. Hyvä valmentaja ohjaa sinua miettimään tekemiäsi valintoja laajemmin kuin jääkaapin sisällön perusteella. Valmennuksen pituus räätälöidään asiakkaan tavoitteiden ja tuen perusteella.
Alle olen listannut viisi ohjenuoraa, jotka tulevat jokaisessa ravintovalmennuksessa esiin ja joita voit omalla kohdallasi miettiä.
1. Mieti, mitä syöt ja milloin syöt.
Alkuun täytyy tehdä alkukartoitus perusravitsemuksesi suhteen. Ravintovalmennuksen tulisi aina perustua jo olemassa oleville ruokailutottumuksillesi. Pelkästään säännöllisyys ja ruokailuhetkien tihentäminen auttaa jo todella paljon omalle tavoitepolullesi pääsemisessä.
Ruokapäiväkirjan täyttäminen auttaa hyvään alkuun ja auttaa valmennettavia hahmottamaan arjen todellisuutta äärettömän hyvin. Tässä kohtaa on hyvin tavallista, että lähdet korjaamaan ruokavaliotasi jo parempaan suuntaan.
Tohtori Housen sanoin: ”Everybody lies”.
Eteenpäin päästään kirjaamasi perusteella ja ainoastaan sen perusteella.
On hyödytöntä kaivaa tiskin alta valmiita ruokavalioita, ellei se tue jo tämän hetkisiä ruokailutottumuksiasi. Onnistunut ravintovalmennus on aina asiakkaan tarpeista, tavoitteista ja henkilökohtaisista tottumuksista lähtevää vuorovaikutuksellisuutta.
2. Teetkö riittävästi voimaharjoittelua? Lepäätkö?
Tosiasia on, että paras tapa laihtua tai rakentaa lihasmassaa on tehdä voimaharjoittelua. Mitä enemmän on lihaksia, sitä enemmän rasvaa palaa. Aerobisessa harjoittelussa intervallit toimivat hyvin rasvapolttoa boostaamassa ja sen lisäksi kevyttä harjoittelua ja laadukasta lepoa.
Jos hikoilu ei kiinnosta tai aika ei riitä, on hyvä miettiä, millä tavoin saat askeleita lisää arkeesi. Arkiliikunnalla on suurin vaikutus vuorokauden kokonaiskulutukseen, ja tämä voi olla monelle hikiliikuntaa karttavalle erittäin helpottava tieto.
Uni- ja pysähtymisvaikeudet ovat aina merkki ylikuormittumisesta jollakin elämän osa-alueella. Ruokavalinnoilla voidaan vaikuttaa unen laatuun ja palautumiseen, mutta mikäli henkinen stressi tai harjoittelusta ylikuormittuminen aiheuttavat sinulle univaikeuksia, täytyy tähän paneutua tarkemmin ja harjoittelu pitää kevyenä.
3. Painonpudottajan vaakalukema junnaa eikä mikään muutu.
Alussa hyvin vauhtiin lähtenyt painonpudotus jumahtaa paikoilleen ja paniikki alkaa. Turhaan! Näitä tasannevaiheita tulee vastaan sitä useammin, mitä enemmän sinulla on pudotettavaa. Tästä käymme keskusteluja ihan jokaisen valmennettavani kanssa matkan varrella.
Tähän vinkkinä, että on tarpeetonta laskea kaloreita tai käydä vaa’alla joka päivä. Kun alat kieltää itseltäsi syömisiä, joita tunnet puuttuvan elämästäsi, katoaa kontrolli helposti ja löydät itsesi pää keksipurkissa.
Painonlaskun pysähtyminen on biologinen vastaisku laihduttamisyrityksille. Elimistö alentaa aineenvaihduntaa estääkseen painonpudotuksen. Jos paino ei laske, NIIN ANNA OLLA LASKEMATTA! Pääasia on, että paino ei lähde nousuun. Junnausvaiheessa elimistö pyrkii nostamaan painon takaisin entisiin lukemiin.
Ole kärsivällinen, sinulla on koko loppuelämä aikaa. Joskus tasannevaihetta kestää useamman kuukauden.
Mieti uutta strategiaa – mistä ruokajutusta olet valmis luopumaan seuraavaksi, mitä lisäämään? Esimerkiksi luovu turhasta sokerista ja lisää vihanneksia tai liikuntaa. Jaksa uskoa muutokseen ja unohda vaaka. Punnitse itsesi korkeintaan kerran viikossa. Pidä tavoite kirkkaana mielessäsi ja usko itseesi myös vaikeina aikoina.
4. Muistathan olla rehellinen itsellesi?
Jokainen retkahtaa joskus. Näitä hätäviestejä saan sähköpostiini säännöllisesti. Ei ole häpeäksi tunnustaa, että nyt en ole jaksanut skarpata ja olen syönyt ihan päin pöpelikköä.
Pienet ”retkahdukset” kuuluvat elämään. Kokonaisuus ratkaisee. Toisilla yksi herkkupäivä viikkoon on toimiva tapa, toiset haluavat nauttia palan tummaa suklaata päivällisellä jälkiruuaksi kahvin kera. Rento suhtautumien ruokailuun ja painoon auttaa pääsemään parhaaseen tasapainoon.
5. Kehu itseäsi onnistumisistasi!
Jatkuvat koetut ”epäonnistumiset” heikentävät itsetuntoa ja synnyttävät epävarmuutta. Hyvä valmentaja rakentaa valmennuksensa positiivisen palautteen ja kannustuksen varaan voimavarjoja lisäten, ei niitä heikentäen.
Positiivinen elämänasenne auttaa onnistumaan ja motivoi eteenpäin. Kaikilla on tarve tulla nähdyiksi ja kuulluiksi omana itsenään. Jos et koe oloasi omassa elämässäsi hyväksi, täytyy tätä pohtia laajemmin kuin ravitsemuksen suhteen.
Mikäli elämäntilanteesi on muuten stressaava, anna itsellesi väljää tilaa laihduttamisen suhteen. Älä turhaan lisää stressiä stressin päälle, tulet vain hulluksi kun mitään ei tapahdu.
Vielä loppuun:
Ravintovalmennuksen aikana voit päästä hyvinkin uusiin oivalluksiin omista tavoistasi ja tottumuksistasi ja syy-yhteyksistä kaiken taustalla. Tavoitteiden perimmäinen syy on palvella elämänarvojasi. Jos et tunnista omia arvojasi tai toimit tietoisesti niitä vastaan, olet hukassa myös tavoitteidesi kanssa. Silloin on elämänhallintasi kadoksissa, ja pysyvä onnistuminen päätavoitteessasi, eli esimerkiksi painonpudotuksessa, suorastaan mahdotonta.
Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin.
"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."