Terveys

Haluatko laihtua 10 kiloa? Lopeta sokerinsyönti

Kaipaatko motivaatiota sokerin syömisen vähentämiseen tai jopa lopettamiseen? Ruotsalainen ravitsemusfysiologi Fredrik Paulún kertoo kolme syytä, miksi se kannattaa.

Teksti Mari Karsikas
Kuvat Fotolia
11.2.2016

1. Painonhallinta helpottuu. Sokeri on tyhjää energiaa eli se ei pidä sinua kylläisenä. Vaikka lopettaisit sokerin syömisen, et kaipaa välttämättä lisää ruokaa – et ainakaan nälän takia. Ainakin teoriassa se tarkoittaa laihtumista.

Se voidaan laskea näin: Liikuntaa harrastava nainen saattaa tarvita päivittäin noin 2400 kaloria. Jokainen suomalainen syö tutkimuksen mukaan noin 10 prosenttia päivittäisistä kaloreista sokerina. Jos siis joka päivä kalorimäärä vähenisi 240 kalorilla, se johtaisi vuodessa reilun kymmenen kilon laihtumiseen. Mitään muita muutoksia ei tarvittaisi.

Lue myös: Lopeta laihdutus ja laihdu

2. Kehon ennenaikainen vanheneminen hidastuu. Sokeri vanhentaa ja siksi ahkera sokerinsyöjän kasvojen iho voi näyttää ikäkavereiden ihoa vanhemmalta. Sokeri käynnistää kehossa glykaatio-nimisen prosessin, jossa sokeri reagoi kehon proteiineihin. Sen seurauksena kollageenia eli ihon tukikudosta alkaa tuhoutua.

3. Pääset eroon riippuvuudesta. Haluatko olla riippuvainen jostain? Jos et, huomioi, miten sokeri koukuttaa. Sen on huomattu aktivoivan aivoissa samoja alueita kuin kokaiinin. Se voi myös muuttaa käytöstä: se aiheuttaa salailua ja häpeääkin. Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sitä kaipaa. Joillekin tulee sen puutteesta päänsärky.

Lue myös:

5 asiaa, miksi lihot

Onko sokeri vaarallisempi kuin rasva

Riesana makeanhimo

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi