Lopeta laihdutus ja laihdu

Lopeta laihdutus ja laihdu
Intuitiivisessa dieetissä saa syödä, mitä haluaa. Nälän ja kylläisyyden tunteiden tunnistus ohjaa syömään sopivasti ja pudottaa lopulta myös kiloja.
Julkaistu 17.6.2009

Yksi uskoo kaalisoppaan, toinen vähiin hiilihydraatteihin ja paino putoaa. Kunnes taas ratketaan ja edessä on uusi kuuri. Intuitiivinen dieetti on ratkaisu ikuisiin dieetteihin kyllästyneille, sillä se hylkää ne kaikki. Kiellot ja rajoitukset unohdetaan. Niiden ja loputtoman kieltäytymisen sijaan ruokaan ja syömiseen opetellaan suhtautumaan myönteisesti. Saa syödä, saa nauttia.

Paradoksi on, että kun syöminen on sallittua, ruokaa ja herkkuja ei enää välttämättä hotkitakaan himoon hillittömästi. Kun mieliteko on luvallista, sen kaipuulle ei enää synny niin kovaa tunnelatausta. Himo ei viriä. Pakkomielteinen sylkirauhasia kostuttava ja koko ajan vastustettava vimma syödä ja ahmia laantuu, ja suhde syömiseen rauhoittuu.

Olennaista on myös oppia tunnistamaan kehon viestit, aidot nälän ja kylläisyyden tunteet. Kun ihminen oppii syömään niiden mukaan, kilotkin alkavat lopulta karista.

Monen on vaikea uskoa intuitiivisen dieetin vapauttavaan sanomaan.

– Asiakkaat ovat lähes järjestään epäuskoisia siitä, miten menetelmä, jossa saa syödä ja pitää vaikka joka päivä karkkipäivän, voisi toimia. Intuitiivisuus vaatii rohkeutta heittäytyä, sillä ikänsä painoa vastaan taistellut pelkää syövänsä liikaa, kun saa syödä niin paljon kuin haluaa, ravitsemustutkija Patrik Borg UKK-instituutista sanoo.

Menetelmä ei toki toimikaan sekunnissa, vaan vaatii opettelua. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana paino voi ensin jopa nousta, ja joka kolmannella nouseekin kilon pari ennen kuin kääntyy laskuun.

Ohjeet intuitiiviseen dieettiin 

1. UNOHDA LAIHDUTUS.

Älä ajattele laihtumista, sillä se aiheuttaa stressiä ja estää intuitiiviseen dieettiin kuuluvaa vapautumista. Jos päässä sykkii hillitön halu pudottaa kuukaudessa 2–4 kiloa, jännitys johtaa syömisen tarkkailuun ja estää luontaisten nälän ja kylläisyyden tunteiden tunnistamista ja seuraamista. Pitkällä aikavälillä voi toki haluta laihtua vaikka 20 kiloa. Paino putoaa hitaasti intuitiivisen syömisen omaksumisen myötä.

2. TASAA ATERIARYTMIT JA SYÖ SÄÄNNÖLLISESTI.

Ikuisen laihduttajan perustapa on yleensä kontrolloida ja pihdata aamun ja aamupäivän syömistä. Aterioiden väliin jättäminen tai lykkäys lisää kuitenkin kehossa ruokahalua kasvattavia yhdisteitä, nälkä kasvaa ja ahmimisen riski lisääntyy. Intuitiivisessa dieetissä syödään kunnolla tasaisesti pitkin päivää: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja illallinen. Ei siis jätetä aamiaista väliin, eikä syödä laihdutuslounaita.

3. TUNNISTA NÄLKÄ JA KUNNIOITA SITÄ.

Syö ajoissa nälän tunteeseen, jonka mieliteko paljastaa. Laihduttaja syö usein liian myöhään, vasta kun verensokeri on jo laskenut reilusti ja nälkä on kova. Kun keho haluaa korjata tilaa, syödään helposti nopeasti liikaa. Syö siis lounas jo siinä vaiheessa, kun sinun alkaa tehdä sitä mieli. Kyse ei ole turhasta siirrettävästä mieliteosta, vaan oikeasta nälästä. Opettele tunnistamaan nälkä ja tottele sitä. Syö.

4. SYÖ NIIN PALJON KUIN HALUAT JA TUNNISTA KYLLÄISYYS.

Tasaisen ateriarytmin toimiessa aterialla voi syödä niin paljon kuin haluaa. Kun syömistä ei päivän aikana pihdata, nälkä ei kasva liian suureksi eikä huuda seuraavalla aterialla ylisuurta annosta. Sinun ei siis tarvitse miettiä, kuinka paljon sinä saat tai sinun pitää syödä, vaan mielitekosi kertoo, milloin olet kylläinen. Kylläisenä ei enää tee mieli syödä.

5. ÄLÄ OLE RUOKAPOLIISI, VAAN NAUTI SYÖMISESTÄ.

Lopeta syömisestä stressaaminen ja liikakontrolli. Laihdutushakuisuus toimii hetken, mutta pitkällä aikavälillä se ajaa syömään liikaa. Stressaus sekoittaa elimistön viestit, jolloin nälkää ja kylläisyyttä ei tunnisteta. Ensin syödään liian vähän ja sitten liikaa. Kylläisyyden tunteena pidetään myös tällöin herkästi sitä, että vatsa on täpötäynnä, mikä ohjaa syömään enemmän kuin olisi tarpeen.

6. KOOSTA LAUTANEN RENNON JÄRKEVÄSTI.

Syö kunnon aterioita ja muista lautasella vihannekset. Myös proteiinin saanti on tärkeää, mutta älä saa henkistä kramppia, vaikka lihassa välillä olisi vähän enemmänkin rasvaa. Pikkuasiat eivät kaada maailmaa, kun olennaiset asiat ovat kunnossa. Sokerilimsojen runsasta juontia kuitenkin kannattaa karsia.

7. SYÖ HIMOHERKKUASI VÄHÄN JOKA PÄIVÄ.

Vapaus kohtuullistaa syömistä. Ainainen kieltäymys johtaa herkästi himon kehittymiseen ja ahmintaan, kun himolle lopulta annetaan periksi. Kun vaikkapa suklaata saa syödä pienen patukan päivässä tuntematta syyllisyyttä, kielletyn aineen pakkomielteistä himoa ja täydellistä ratkeamista ei synny. Herkkua ei ehkä tee lopulta edes mieli. Myös säännöllinen ateriarytmi rauhoittaa syömistä ja makeanhimoa.

8. UNOHDA SYYLLISYYDENTUNTEET.

Monet ovat pienestä pitäen oppineet syyllistämään itseään lihottavien ruokien ja herkkujen syömisestä. Syyllisyys ja morkkis sekoittavat kuitenkin tietoisen syömiskontrollin tavoin elimistön viestejä, muun muassa sen kykyä laskea kaloreita. Normaalisyömisellä keho tasoittaa syömistä niin, että syöminkien jälkeisenä päivänä nälkä on tavallista pienempi. Ruokaa ei tarvita niin paljon. Sekoittavat tunteet voivat kuitenkin estää tätä luontaista energiansaantia tasaavaa mekanismia toimimasta.

9. LUOVU TUNNESYÖMISESTÄ.

Suuri osa tunnesyömisenä pidetystä syömisestä ei kuitenkaan Patrik Borgin mukaan ole puhdasta tunnesyömistä, vaan johtuu pikemminkin kieltäymyksillä hankituista syömishimoista. Ne aiheuttavat latauksen, joka purkautuu tavallisimmin, kun ihminen väsyneenä, vihaisena tai surullisena ei enää jaksa pitää itseään remmissä. Jokapäiväinen herkkujen syönti hyvällä omallatunnolla korjaa tilannetta usein. Todellisessa jonkinlaiseen perusturvattomuuden oloon tapahtuvassa tunnesyömisessä terapia saattaa auttaa.

10. HUOLEHDI STRESSIPÄIVÄN ATERIOISTA.

Stressatun ihmisen iltainen ”tunnesyöminen” johtuu usein siitä, että päivällä ei ole ehditty tai viitsitty syödä kunnolla. Liian vähä syöminen tulee usein nälän sijaan esille mielitekotyyppisenä syömisenhimona.

11. KUNNIOITA JA RAKASTA ITSEÄSI, OLIPA KOKOSI MIKÄ HYVÄNSÄ.

– Tämä on keskeinen elämänlaatutekijä. Osa syömisen ja painon hallintaakin on joskus se, että oppii löytämään itsensä ja tykkäämään itsestään. Jos itsetunnossa ja -kunnioituksessa on puutteita, elämässä on aika paljon muiden vietävissä, eivätkä syöminen ja muutkaan elintavat ole kunnolla itsensä hallinnassa, Borg sanoo.

12. LIIKU MIELIHYVÄLLÄ.

Etsi kiva laji, joka virkistää ja tuottaa sinulle iloa ja tyydytystä. Liikunta rakentaa hyvinvointia, terveyttä ja itsetunnolle tärkeää toimintakykyä ja pystyvyyden tunnetta. Unohda pakkoliikunta laihtumisen vuoksi ja nauti – tosiasiassa liikunta ei edes laihduta kovin tehokkaasti.

Asiantuntija ravitsemustutkija Patrik Borg, UKK-instituutti

Kommentoi »