Hyvinvointi

Tiesitkö? Mieli voi vaikeuttaa laihtumista

Kun laihdutat, mieli on kovilla. Se voi estää tulokseen pääsemisen ja siitä ilahtumisen. Laihtunut ei välttämättä itse huomaa edes laihtuneensa.

Teksti Milka Sauvala
Kuvat Fotolia
2.1.2017

Kun laihtuu paljon, mieli ei aina pysy mukana muutoksessa. Laihduttaja voi pitkään tuntea olevansa lihava, vaikka vaaka kertoisi, että kiloja on pudonnut. Uusi ulkoinen olemus ei vastaa sisäistä kuvaa siitä, kuka minä olen.

– Eräs 25 kiloa laihtunut potilaani huomasi yhtäkkiä bussissa, että ’jestas, olen samankokoinen kuin muut matkustajat’. Hän ei ollut tajunnut laihtumistaan aiemmin. Voi kestää vuodenkin, että pää ehtii mukaan laihtumiseen, kertoo lääkäri Kirsi Pietiläinen Husin lihavuustutkimusyksiköstä.

Laihdutusryhmiä 30 vuotta ohjanneen sairaanhoitaja Päivi Karpakan mukaan sopeutuminen on usein vaikeampaa ihmisille, jotka ovat aina olleet ylipainoisia. Vaateostoksilla he voivat päätyä XL-osastolle, vaikka olisivat jo hoikempia. Jos lihavana on ollut vähemmän aikaa, laihtuminen tuntuu paluulta normaaliin.

Joskus laihtunut saattaa kokea muiden huomiot pilkaksi tai kehujen vastaanottamisen vaikeaksi.

– Jotkut kokevat ahdistavana, kun hoikistuttua muut ihmiset mahtuvat lähemmäksi vaikkapa kassajonossa, Karpakka sanoo.

Lue myös: Nämä ovat treenaajien suosikkiruoat!

Mielikuvat auttavat laihdutustuloksessa

Itseään voi auttaa sopeutumaan laihtumiseen. Päivi Karpakka kehottaa laihduttaessa aktiivisesti kuvittelemaan, miltä näyttää vuoden päästä tai 20 kiloa kevyempänä ja millaista oma elämä on tulevaisuudessa.

Mielikuvat auttavat tottumaan uuteen ja motivoivat jatkamaan laihdutusta. Hyvä keino on myös katsoa vanhoista valokuvista, miltä näytti tietyn painoisena. Myös peiliin kannattaa vilkuilla usein.

– Moni laihduttaja hyötyisi terapiasta ylipainoisten psyykeongelmiin erikoistuneen asiantuntijan kanssa. Lihavuuden taustalla voi olla monenlaisia tunnelukkoja. Myös laihdutusryhmistä saatu vertaistuki on hyödyllistä.

Tuki on tärkeää myös laihdutuksen jälkeen. Laihduttaja joutuu syömään loppuikänsä vähemmän kuin samanpainoinen ihminen, joka ei ole koskaan laihduttanut.

Se saattaa johtua siitä, että laihduttaja on menettänyt energiaa kuluttavaa lihaskudostaan tai että elimistö pyrkii luontaisesti nostamaan painon takaisin entiselleen. Tämä on hyväksyttävä, vaikka se tuntuisi epäreilulta.

– Itseään täytyy tsempata siihen, miten vähän saa syödä ja miten paljon pitää liikkua. Ihminen on biologisesti sellainen, että ruoka kyllä maistuu. Uuden elämäntavan opettelu vaatii paljon henkistä työtä, Kirsi Pietiläinen sanoo.

Lue myös: Näin hyödynnät mentaalivoimaa!

Mieli voi estää laihtumistuloksen pysymisen

Joskus mieli ei koskaan saavuta hoikempaa olemusta.

– Joillekin kilot ovat olleet maailmalta suojaava eristekerros. Kun kilot ovat poissa, ihminen tuntee olevansa paljaana ja alttiina. Kaikki eivät selviä siitä. Joillekin uuden minän etsiminen on niin vaikeaa, että he lihovat takaisin vanhoihin mittoihinsa.

Pietiläinen muistuttaa, että painon jojoiluun on yleensä aina muitakin syitä, vaikka ihminen selittäisi sitä vaikeudella sopeutua elämään hoikempana.

Lue myös:

Laihduttaja – huolehdi proteiininsaannista!

9 keinoa, jolla säilytät laihdutusmotivaation

Kun laihdutat, tee näin!

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi