Terveys

9 keinoa, joilla säilytät laihdutusmotivaation

Eroon ylimääräisistä kiloista? Nämä vinkit auttavat sinua säilyttämään motivaatiosi.

Teksti Taru Tikkanen
Kuvat Fotolia
22.8.2016

Jos liikakilot kaihertavat, nopea ratkaisu saattaa houkuttaa. Laihdutuksessa maltti on kuitenkin valttia, sillä liian tiukat muutokset saavat yleensä aikaan ainoastaan motivaation lopahtamisen.

– Yleensä ongelma on juuri tekemisessä, ei motivaatiossa. Usein lähdetään mukaan pikadieetteihin tai karkkilakkoihin, joissa ei saa syödä sitä eikä tätä, ja treenatakin pitäisi enemmän kuin jaksamista riittää. Tällaiset ylilyönnit aiheuttavat pettymyksiä ja väsymystä, eikä sitten jakseta enää tehdä sitä vähääkään, toteaa ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Lue myös: Kun olet laihduttanut, tee näin

Näin saavutat laihdutustavoitteesi

1. Karsi ylilyönnit

Jos laihdutusinto tyssää, kiinnitä huomiosi tekemiisi elämänmuutoksiin.

– Tarkkaile, onko siellä ylilyöntejä, joita et voi kuvitella noudattavasi vielä vuosienkin päästä ja jätä tällaiset muutokset suosiolla tekemättä. Motivaatio voi löytyä uudelleen, kun saa välillä lähteä liikkumaan levännein jaloin ja hyvin syöneenä. Mustavalkoisuus ei kannata.

2. Hyväksy erilaiset vaiheet

Borg muistuttaa, ettei laihdutus ole suoraviivainen onnistumisprosessi, vaan siihen kuuluu erilaisia, myös ikävämpiä, vaiheita.

– Motivaatio ja elämäntilanteet vaihtelevat. Jos lapset eivät nuku tai on stressiä, on luonnollista, että motivaatio tyssää. Jos olet väsynyt, lepää. Älä heitä hanskoja tiskiin, vaan jatka, kun voimat ovat palanneet. Ei kannata ajatella olevansa supersankari, joka tekee kaiken oikein.

Katso myös: Laihduin 15 kiloa ja voitin traumani

3. Keskity fiilikseen, älä vaa’an numeroon

Ramppaatko vaa’alla harva se päivä? Ei kannattaisi.

– Paino heittelee jatkuvasti eri syistä. Tästä aiheutuu usein turhia pettymyksiä. Ja jos keskityt vaa’an lukemaan, et ehdi ajatella, miten voit.

Borg suosittelee käymään puntarilla korkeintaan viikon tai kahden välein.

– Tai sitten voit jättää sen kokonaan väliin.

4. Nauti matkasta

Kuvittele olosi tavoitepainossasi. Kuvittele, mitä silloin tekisit, ja toteuta suunnitelmasi jo nyt.

– On ihan turha ajatella, että mulla on tällainen tuskainen polku, jonka päässä kaikki on lopulta hyvin. On olemassa vain se matka, ja siitä matkasta kannattaa tehdä mukava.

5. Hanki vertaistukea

Kaikki kannustus on hyväksi, ja ketkä ymmärtäisivätkään tilannettasi paremmin kuin muut painonsa kanssa kamppailevat?

– Kilpailu ei ole hyväksi, mutta vertaistuki toimii, kun se kannustaa hyviin tekoihin, kuten liikuntaan ja maltillisiin elämäntapamuutoksiin.

6. Pohdi, miksi haluat laihtua

Pohdi, miksi oikeastaan haluat laihtua. Motivoiko esimerkiksi parempi kunto tai se, että jaksat leikkiä enemmän lastesi kanssa? Vai ovatko syyt muutokselle pinnallisia?

– Jos haluat esimerkiksi jaksaa paremmin arjessa, voit hyvinkin saavuttaa tavoitteesi – ja se jos mikä on motivoivaa. Jos taas ajattelet, että muut pitävät sinusta enemmän hoikempana, tavoite on epärealistinen.  

Lue myös: Voiko hedelmiä syödä liikaa?

7. Kokeile älypuhelimen sovelluksia

Älypuhelimiin on saatavilla monenlaisia painonpudotusta tukevia sovelluksia.

– Iso osa sovelluksista tosin perustuu kaloreiden laskentaan, ja sieltä ratkaisua ei yleensä löydy. Sen sijaan esimerkiksi unen laatua mittaavia tai liikkumaan kannustavia sovelluksia voi hyvin kokeilla.

8. Hanki muita tavoitteita kuin vaa’an lukema

Aseta itsellesi myös muita tavoitteita kuin vaa’an lukema. Haluatko vaikkapa oppia nopeammaksi juoksijaksi? Kun saavutat tavoitteen, palkitse itsesi.

9. Kohtaa pelkosi

Painonsa kanssa kamppailevat joutuvat yleensä kohtaamaan monia pelkojaan.

– Saatetaan esimerkiksi pelätä muiden suhtautumista, kun valitaan palaveripullan sijasta oma, järkevä välipala. Kieltäytymiseen täytyy totutella. 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi