Terve.fi

Juotko vihreää teetä? Nämä ovat sen hyödyt ja haitat

Juotko vihreää teetä? Nämä ovat sen hyödyt ja haitat
Mitkä ovat vihreän teen todelliset terveysvaikutukset? Kuinka paljon vihreää teetä voi juoda?
Julkaistu 3.6.2015

Vihreää teetä on jo vuosisatojen ajan käytetty Kiinassa perinteisenä lääkkeenä. Teellä on pyritty hoitamaan kaikenlaisia vaivoja päänsärystä masennukseen. Tätä yleensä kuumana juomana nautittua kodin omaa lääkettä on ylistetty monissa tieteellisissä julkaisuissa ympäri maailman.

Mitä ovat vihreän teen todelliset terveysvaikutukset? Kuinka paljon sitä voi juoda? Entä miten on haittavaikutusten laita? Näihin kysymyksiin annamme vastauksia.

Väline laihdutukseen

Britannialaisessa Anglia Ruskinin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vihreä tee voi olla oiva apuväline laihdutukseen, mikäli sen yhdistää aktiiviseen liikuntaan.

- Pienimuotoisen tutkimuksen tulokset osoittavat, että vihreän teen juonnilla on yhteys laihtumiseen, sillä siinä on paljon paljon terveysvaikutuksia sisältäviä katekiineja, EGCG:tä. Etenkin vihreä tee -uutteen käyttö voi liikuntaan yhdistettynä auttaa laihtumaan, toteaa tutkija Justin Roberts yliopiston julkaisussa.

Myös International Journal of Obesity raportoi vihreän teen katekiinien ja kofeiinin vaikuttavan positiivisesti sekä painonpudotukseen että -hallintaan.

Vihreä tee ehkäisee aivohalvausriskiä

Japanilaisesta tutkimuksesta käy ilmi, että vihreä tee voi vähentää aivohalvausriskiä. Tutkijoiden mukaan jo 2–3 kupillisen juominen päivässä voi vähentää riskiä saada aivohalvaus jopa 14 prosentilla.

Toistaiseksi on epäselvää, että mikä ainesosa vihreässä teessä vähentää riskiä, mutta alustavat tutkimukset viittaavat teen katekiinien suuntaan.

Alentaa kolesterolia

Oxfordin ja Washingtonin yliopistojen tutkijat yhdistivät voimansa ja selvittivät, että vihreän teen nauttiminen voi alentaa veren kolesterolitasoja ja verenpainetta.

Tutkimus osoittaa, että 5–6 kuppia vihreää teetä voi johtaa verenpaineen ja kolesterolin alenemiseen. Tulokset verenpaineen kohdalla ovat pieniä, mutta kolesterolin alenemisesta näyttäisi olevan selkeää näyttöä, tutkijat kertovat.

Lääke syöpää vastaan?

Monet populaatioon perustuvat tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee voi ehkäistä syövän syntymistä. Syöpätilastot sellaisissa maissa, joissa nautitaan enemmän vihreää teetä, näyttäisivät olevan alhaisempia.

Edellä mainittujen tutkimusten tueksi on tehty vielä alkuvaiheessa olevia tutkimuksia, jotka ovat alustavasti näyttäneet vihreää valoa teen vaikutuksille. Tutkijat uskovat, että teen polyfenolit auttavat hävittämään syöpäsoluja sekä estämään niitä kasvamasta.

Auttaa hallitsemaan verensokeria

Vihreää teetä on perinteisesti käytetty myös verensokerin hallintaan. Kokeet osoittavat, että vihreä tee voi ehkäistä 1. tyypin diabetesta ja sen kehittymistä.

Vihreä tee voi auttaa hallitsemaan kehon glukoosia. Pienten kliinisten tutkimusten perusteella vihreä tee -uute alentaa hemoglobiini-A1C-arvoja niillä, joilla on vakava diabetes.

Apu myös moneen muuhun vaivaan

Populaatioon perustuvien tutkimusten mukaan vihreää teetä nauttivilla on muita vähemmän maksasairauksia. Tee näyttäisi ehkäisevän myös esimerkiksi alkoholin maksaan aiheuttamia vahinkoja.

Kiinalaisen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, että vihreä tee kiihdyttää aivosolujen tuotantoa ja näin auttaa muistin paranemista. Liikuntaan yhdistettynä teen katekiinit voivat hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä.

Teetä voi hyödyntää tulehdusten ehkäisyssä. Pienet tutkimukset ovat osoittaneet, että teestä voi olla apu esimerkiksi niveltulehdukseen. Yksi pieni tutkimus on osoittanut, että vihreä tee voi vähentää kariesta.

Vihreän teen kemikaalit voivat myös helpottaa flunssan oireita sekä ehkäistä kondyloomaa.

Kuinka paljon vihreää teetä voi juoda?

Marylandin yliopiston syöpätutkija Zuo Feng Zhang suosittelee kahdesta kolmeen teekupillista päivässä. Viidestä seitsemään kupillista voi olla vielä hyödyllisempää terveydelle, mikäli ajatuksena on esimerkiksi parantaa ruoansulatusta tai pudottaa painoa.

Varsinaista ylärajaa ei ole, mutta seitsemän kupillista, tai enemmän, voi olla liian paljon elimistölle ja aiheuttaa haittoja, kuten unettomuutta.

Vihreän teen terveyshaitat

Jos nautit enemmän kuin viisi kupillista päivässä, kofeiini saattaa aiheuttaa haittoja. Yleisimpiä sivuoireita ovat päänsärky, hermostuneisuus, uniongelmat, ruoansulatusongelmat, huimaus, pahoinvointi sekä rytmihäiriöt. Kofeiinin takia vihreää teetä ei suositella etenkään lapsille.

Vihreä tee voi raskaana nautittuna aiheuttaa lapselle joitain synnynnäisiä sairauksia, sillä teen katekiinit voivat estää foolihappojen täyden hyödyntämisen. Foolihapot estävät lapsen hermostoputkiin kohdistuvien sairauksien syntymistä. Liiallista vihreän teen nauttimista ei suositella raskaana oleville.

Vihreällä teellä voi olla vaikutusta myös tiettyihin lääkkeisiin, kuten sellaisiin, jotka kiihdyttävät hermostoa. Mikäli sinulla jo jotain erityistä lääkitystä, kysy lisää yhteisvaikutuksesta lääkäriltäsi.

Maksimoi teen hyödyt

Älä tee sitä virhettä, että laitat vihreän teesi 100-asteiseen veteen, sillä tällöin se kitkeröityy ja hyödyt heikkenevät. Liian kylmässä vedessä teen hienovarainen maku taas ei pääse oikeuksiinsa.

Suosituslämpötila vihreälle teelle on noin 70–80 astetta. Annan teen hautua kahdesta kuuteen minuuttiin ja maksimoi terveyshyödyt!

Lähteet:

3 kommenttia